marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Čiščenje ogledal

Pošlji prijatelju

ženska čisti ogledaloFotolia

Od čiščenja običajne umazanije do odstranjevanja sledov lepilnega traka in celo odprave poškodb.

Čiščenje

Ogledala so tisti kos opreme, ki gostom najhitreje pove, kako čisto je naše stanovanje – nenazadnje se ob obisku stranišča prav vsakdo vsaj za hipec zazre v ogledalo, in če so na njem prstni odtisi, pikice sline in zobne paste ali ostanki laka za lase, to ne pusti prav dobrega vtisa.

Čiščenja ogledala se lahko na najbolj klasičen način (in brez obremenjevanja okolja s kemikalijami) lotite z mehko krpo, starim časopisnim papirjem in belim kisom, uporabna pa je tudi pena za britje.

Ogledalo najprej obrišite s krpo, da odstranite trdne delce in prah. Nato zmečkajte časopisni papir, ga namočite v malo vode in ogledalo zdrgnite s krožnimi gibi. Če voda ne zadostuje, pripravite raztopino kisa in mlačne vode (1000 ml vode in 250 ml kisa), prav tako pa lahko čistite z raztopino vode z boraksom ali alkoholom (zlasti, če je na ogledalu lak za lase). Ogledalo nato do suhega zbrišite z zmečkanim časopisnim papirjem. Če ogledalo ni čisto, postopek čiščenja s kisom ponovite.

Preprečite rosenje

Vam ni všeč, da se vaše ogledalo tako hitro zarosi? Poskusite to preprečiti z brivsko peno. Ko greste pod prho in bo v kopalnici dovolj vlage, nanesite na ogledalo tanko plast pene za britje. Ko ste stuširani, peno obrišite s papirnatimi brisačami, in ogledalo se tudi do tri tedne ne bo zarosilo.

Kako preprečiti poškodbe?

Veliko sodobnih čistil je za čiščenje ogledal preveč agresivnih. Izogibajte se kupljenim alkalnim čistilom, čistilom s kislino in amoniakom.

Voda oziroma čistilo lahko povzroči, da na robovih ogledala nastane črn rob, saj se poškoduje njegova zadnja stran. Da bi se temu izognili, čistila in vode nikoli ne pršite naravnost na ogledalu, da po njemu teče in zateka za robove. Raje popršite krpo, s katero boste čistili.

Kar je ekološko, ni primerno za vse. Ogledala tako vedno čistite z običajnim časopisnim papirjem – če imate kakšen ekološko osveščen časopis, ki ni natisnjen z običajnim črnilom, temveč črnilom na osnovi soje, boste naredili več škode kot koristi.

Odstranjevanje lepilnega traku in nalepk

Na ogledalo radi prilepimo kakšno sličico in podobno – a potem se izkaže, da je lepilni trak za seboj pustil neprijetno sled. Kako se je znebiti, da ne boste poškodovali ogledala?

potrebovali boste mehko krpo, rastlinsko olje, odstranjevalec laka za nohte z acetonom, gobo in britev.

Najprej odstranite čim več lepilnega traku ter z vlažno krpo odstranite tudi papir, ki se je morda sprijel z lepilom traku in ostal na ogledalu (kar se pogosto zgodi pri nalepkah). Na lepilo nato nanesite malo rastlinskega olja in ga s prstom podrgnite s krožnimi gibi, da odstranite preostanek lepila (naredili se bodo svaljki).

Če to ne deluje, boste morali poseči po močnejšem sredstvu – acetonu. Majhno gobico namočite v lak za nohte z acetonom in jo položite preko lepila. Pustite jo stati vsaj 15 minut (najbolje, da ogledalo snamete, sicer vas bo zaradi držanja bolela roka), nato pa lepilo odluščite z rezilom britve – bodite previdni, da britvice na postavljate pravokotno na ogledalo, sicer ga boste poškodovali.

Odprava poškodb

Na ogledalu se rade pojavijo črne pikice, zlasti ob robovih – povzroči jih vlaga, ki pride med steklo in srebrno plast ogledala, če robovi niso primerno zaščiteni. Pikic se žal ne da odstraniti, lahko pa jih prekrijete.

Če so pikice ob robovih, ogledalo uokvirite, ga oblepite z dekorativnimi kamenčki iz stekla ali keramike, oziroma s samolepilnimi mozaičnimi ploskvami – vse boste dobili v trgovini z materialom za ustvarjanje. Če vam je ljubše, lahko robove ogledala tudi poslikate z vzorcem (če ne rišete dobro, kupite šablono z že pripravljenimi vzorci).

Kaj pa, če so poškodbe na sredi ogledala? Potem bo najbolje, da ogledalo zamenjate. Kadar to ni mogoče, se lahko pri steklarjih pozanimate tudi za popravilo oziroma odstranitev in ponoven nanos srebrne plasti, vendar se to običajno ne izplača. (Poleg tega pa tudi obremenjuje okolje zaradi uporabe kemikalij – še posebej to velja za starinska ogledala, kjer je srebrna plast narejena tudi z živim srebrom in podobnimi nevarnimi snovmi.)