marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Guacamole – hladna avokadova omaka ali namaz

Pošlji prijatelju

guacamole in avokadoFotolia

Avokado je izjemen sadež, poln zdravih maščobnih kislin, zato so zlasti pozimi jedi iz njega še posebej dobrodošle: ker vsebuje maščobe, zagotavlja telesu dovolj toplote, hkrati pa so te maščobe zdrave, kar je po težkih prazničnih jedeh velika prednost. Četudi raste na drevesu in spada med sadje, avokado nima sadnega okusa, zato ga pogosteje uporabljamo tako, kot bi sicer zelenjavo.

Guacamole lahko uporabljate kot omako, v katero namakate tortilje, ali pa ga enostavno kot namaz namažete na kruh.

2 zrela mehka avokada

½ limete (sok)

1 majhen strok česen

½ manjše rdeče čebule

1 paradižnik

1/8 žličke čilija v prahu (ali do 2 majhna nasekljana čilija brez semen)

1 šopek svežega koriandra

1/8 žličke mlete kumine

3 žlice kisle smetane (po želji)

sol

mleti poper