marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Psihološki triki za boljši vsakdan

Pošlji prijatelju

Naš vsakdan je poln napetosti in stresa. Zjutraj hitimo, da smo pravočasno v službi, popoldan hitimo po otroka v vrtec, da nam le tega ne zaprejo pred nosom in bog ne daj kličejo še na CSD… nato pomagamo otrokom pri učenju in domačimi nalogami, zvečer hitimo kuhati večerjo in preganjamo otroke v posteljo, največkrat pa nam vsa gospodinjska dela ostanejo za zvečer. Tako se utrujeni uležemo v posteljo in še v njej premišljujemo, kaj vse nas časa naslednji dan!

Z majhnmi triki lahko hitro in učinkovito zmanjšamo stres, se sprostimo, povečamo samozavest in na sploh počutimo bolj veselo in zadovoljno!

1.POKONČNA DRŽA
Vzravnamo hrbtenico, ramena potisnemo nazaj in privzdignemo brado.

Pokončna drža izboljša razpoloženje, samozavest in sigurnost vase. Dokazano vpliva na to, da se počutimo bolj močne, zadovoljne ter manj nervozne in zaskrbljene.

2.ABDOMINALNO DIHANJE
Globoko vzdihnemo skozi nos in pri tem izbočimo trebuh ter zadržimo dih za par sekund. Nato izdihnemo in trebuh potisnemo navznoter, ponovno zadržimo dih ter ponovimo. Naredimo vsaj 10 globokih vdihov in izdihov.

Zmanjšuje stres in napetosti, nas sprosti ter pozitivno vpliva na prekrvavitev, krvni tlak, pljučno funkcijo in moč mišic.

3.SPODBUDNO OGLEDALO
Zjutraj, preden se odpravimo naproti vsakodnevnim izzivom, se pogledamo v ogledalo in sami sebi povemo 3 vzpodbudne stavke, kot da nam jih govori prijatelj v ogledalu, na primer: "res si dobro oblečena", "kako si danes lep", "res si faca",...

Pozitivno vpliva na samozavest, da nam občutek moči in zaupanja vase ter nas spodbudi in motivira.

4 ROKE TOLAŽBE
Razpremo dlani, jih položimo eno na drugo , si jih postavimo na prsnico, zamižimo in nekajkrat globoko vdihnemo.

Pomagajo za tolažbo, ko smo žalostni ali za pomiritev ob nenadnih stresnih situacijah.

5.HVALEŽNOST
Zjutraj, ko se zbudimo ali zvečer preden se odpravimo spat, si napišemo ali v glavi zamislimo vsaj 5 stvari za katere smo v življenju hvaležni

Poveča občutek zadovoljstva in sreče, zmanjša občutke tesnobe in zaskrbljenosti ter spremeni negativne percepcije o življenju.

Primeri:
Hvala za lep sončen dan, hvaležna sem za super starše, hvala prijatelju za dober nasvet,...

6.GLASBA
Zavrtimo si glasbo - kadarkoli in kjerkoli, lahko si najljubšo pesem kar zapojemo ali pa zraven malo zaplešemo in si tako razpoloženje še dodatno izboljšamo.

Ko smo lenobni nas motivira. Ko smo žalostni , nas tolaži. Ko smo nejevoljni, nam dvigne razpoloženje. Hkrati pa v nas vzbudi občutek samozavesti in moči.

7.ŽVEČILNI GUMI
Preden se bližamo situaciji, ki nas dela nervozne (npr. javno nastopanje, množica, razgovor
za službo, ...) ali kadar imamo težave s koncentracijo in begajočimi mislimi.

Kadar nekaj žvečimo naši možgančki to prevedejo nekako takole: "sigurno ne bi jedli, če bi bili v nevarnosti, torej nismo v nevarnosti". Tako "pretentamo" naše možgančke, da se v stresni situaciji lažje sprostijo in umirijo. Obenem žvečenje pomaga pri koncentraciji, kreativnosti in jasnemu razmišljanju.

8.DROBNI UŽITKI
Ko se zjutraj peljemo v službo ali pijemo jutranjo kavo se lahko spomnimovsaj 3 stvari v katerih uživamo. Še boljše je, če si katerega od užitkov lahko tudi privoščimo (kava je lahko že eden izmed njih)

Užitki nam dajejo občutek pomirjenosti, veselja in zadovoljstva. Čez dan se jih lahko večkrat
spomnimo, še posebej kadar se znajdemo v stresni situaciji ali se počutimo tesnobne, žalostne
in brezvoljne.

9. ČAJI ZA POMIRITEV
Najboljši čaji, ki pomirijo so baldrijanov, melisin, metin, rožmarinov, kamilični, čaj šentjanževke.

Pomagajo nam, da se pomirimo, a obenem še vedno ostanemo zbrani in skoncentrirani. Tako
izboljšajo naše razpoloženje kadar se počutimo žalostno, tesnobno, smo napeti ali razdraženi.

10.HITRA ČUJEČNOST
Kadar opazimo da nam misli begajo, smo pretirano zaskrbljeni, čutimo tesnobo in napetost, preusmerimo pozornost stran od sebe in poiščimo :
- 10 stvari, ki jih vidimo
- 10 stvari, ki jih slišimo
- 10 stvari, ki jih občutimo
- 5 stvari, ki jih vonjamo

Izboljšuje koncentracijo, nauči nas nadzora nad begajočimi mislimi, nas umiri in nam mogoči preusmeritev pozornosti kadar se zapletemo v pretirano tuhtanje in premlevanje.

11.HITRA PRHA
Kadar se počutimo utrujene, brez motivacije ali pod stresom, je dobro da skočimo pod hitro, približno 5 minutno prho.

- Mrzla ali kombinacija vroče/mrzle: nas prebudi, zmanjša utrujenost, poveča skoncentriranost. Poleg tega je dobra za naše lase in kožo
- Vroča: sprosti napetosti v telesu, zmanjša občutek anksioznosti

12.OBJEMANJE
Objemajte se kadarkoli, čim večkrat na dan, z vsemi, ki jih imamo radi.

Dotikanje zmanjšuje nivo stresnega hormona korzitola in poveča nivo oksitocina (t.i. hormona ljubezni, sproščenosti). Obenem nam objemanje da občutek povezanosti, zmanjšuje občutek osamljenosti in nas na sploh sprošča in tolaži.

13.SMEH
Če se v danem trenutku ne spomnimo ničesar smešnega, si lahko preprosto ogledamo zabaven posnetek. Še bolj zabavno pa je, če se kar na silo začnemo krohotat. Tudi, če se na silo smejimo namreč naši možgančki dobivajo enake signale kot pri spontanem smehu in pozitivni učinki na naše telo bodo enaki.

Smeh je pol zdravja. Smeh nas sprošča, nam daje občutek sreče in zadovoljstva, poveča samozavest ter nam dvigne nivo energije.

14.KRATKA AKTIVNOST
Kadar se znajdemo v vrtincu begajočih misli, kadar nam pade koncentracija, motivacija, kadar smo pred težko, stresno situacijo.

Že majhna telesna aktivnost pospeši naš krvni obtok, nas predrami, poveča skoncentriranost,
nas sprosti in zmanjša občutek napetosti.
Lahko naredimo nekaj hitrih poskokov, počepov ali pa si privoščimo hitro hojo okrog stanovanjskega bloka.

15.VIZUALIZACIJA
Udobno se namestimo ter poskrbimo, da imamo mir in tišino. Počasi in sproščeno dihamo ter si ob tem predstavljamo lep, miren kraj, kjer se počutimo srečno, varno in udobno.
Ob tem si predstavljamo vse kar vidimo, čutimo, slišimo in vonjamo ter ne pozabimo globoko
in sproščeno dihati. Poskusimo z izvajanjem tehnike vsaj 2min

Sprošča napetosti, nas motivira, pomiri ter nam da občutek veselja in zadovoljstva.

16.DOBRO DEJANJE
Naredimo malenkost, nesebično dejanje za nekoga drugega. Lahko je to pomoč ljudem v stiski ali pa pomoč babici pri delu na vrtu, lahko staršem skuhamo kosilo, namesto sodelavca opravimo zoprno nalogo,...

Dobra dejanja nas čustveno krepijo, pomagajo preusmeriti pozornost stran od sebe, izboljšajo občutek empatije, nas povežejo z drugimi ter nam dajo občutek sreče in zadovoljstva.

17.ANTISTRESNA HRANA
Hrana, kot so borovnice, banane, mandlji, indijski oreščki, avokado, šparglji, špinača, losos, ovseni kosmiči, lanena semena vplivajo na sproščanje stresnega hormona kortizola in s tem občutka napetosti. ko smo napeti nemalokrat posežemo po nezdravi hrani (npr. sladkarije, prigrizki, visoko kalorična hrana), saj nas težka hrana pretenta, da se tisti trenutek počutimo bolje. toda v resnici s takšno hrano samo še bolj obremenimo telo in mu otežimo spontano sproščanje napetosti. zato je pomembno, da v času, ko smo napeti posežemo po čimbolj zdravi hrani, ki vsebuje veliko vitaminovC, B, D, aminokislin in antioksidantov

18.SIMBOL
Kadarkoli zagledamo svoj simbol, nas opomni na dobre občutke, srečo in ljubezen. Ko se znajdemo v krogu begajočih misli, tesnobe ali žalosti, lahko preusmerimo pozornost k svojemu simbolu s čimer se pomirimo in sprostimo.

Zamislimo si nekaj, kar nam je všeč, kar za nas predstavlja veselje, srečo in ljubezen. lahko je to že samo barva, ki nam je všeč, na primer rdeča, lahko je kakšna posebna roža (npr. vrtnica,
orhideja) ali pa kakšna pesem, žival,... lahko pa si tudi omislimo poseben simbol (na primer slonček za srečo, posebna verižica, podkev), ki ga imamo vedno pri sebi.

19.UMIVANJE ROK IN OBRAZA
Kadar smo utrujeni, čutimo napetost, nam primanjkuje motivacije, a nimamo časa za daljšo sprostitev si z mlačno vodo nekajkrat speremo obraz in umijemo roke. Lahko pa tudi zmočimo brisačo s hladno vodo in si jo za nekaj minut položimo na čelo ali tilnik.

20.STVARI NA KATERE SMO PONOSNI
Na list papirja si napišemo vse stvari na katere smo pri sebi ponosni. Naj jih bo vsaj 20. Lahko gre za velike dosežke, kot je na primer dokončanje študija ali pa za preproste stvari, kot na primer, da spečemo najboljšo torto,... List imamo lahko vedno pri sebi v denarnici
ali službenem predalu in si ga preberemo vsakič, ko se počutimo nesamozavestne, nemotivirane, brez cilja, nemirne.

21.RAZTEG
Dobro je, če vsako jutri pričnemo s kratkim raztegom. Obenem je priporočljivo, da si za vsako uro sedenja vzamemo 3 minute, da se raztegnemo. Prav tako, ga lahko naredimo vsakič, ko se počutimo napete, utrujena in brez motivacije.

Ima pozitivne učinke na naše zdravje, pospeši krvni obtok, povzroči, da imamo več energije,
smo bolj skoncentrirani in manj napeti

Lahko preprosto stojimo in si predstavljamo, da nas nevidna nit vleče proti stropu, medtem ko stopimo na prste in dvignemo glavo proti stropu. Lahko pa naredimo pozdrav soncu ali katerokoli drugo jogijsko vajo.

22.IGRA
Vsi smo že slišali izrek: "fake it till' you make it" - "pretvarjaj se dokler ti ne uspe"
Lahko si predstavljamo, da smo v filmu najbolj idealnim scenarijem našega življenja. Igrajmo najboljšo verzijo samih sebe. Predstavljajmo si vse: kako se obnašamo, govorimo, kdo nas obdaja, kako smo oblečeni, itd. seveda pa ne smemo pretiravati, da nas idealiziran svet ne potegne preveč vase. Vsi smo že slišali izrek: "fake it till' you make it" - "pretvarjaj se dokler ti ne uspe".

Zabavno je, sprostimo se, se motiviramo in tudi v vsakdanjem življenju začnemo obnašati kot najboljša verzija samih sebe.

23.ETERIČNA OLJA
Kadar jih nanašamo na kožo jih moramo pred nanosom nujno zmešati z enim od nosilnih olj(npr. mandljevo, kokosovo, jojobino). lahko si jih nakapljamo v kopel, jih uporabimo kot vlažilec zraka ali pa si naredimo pršilnik za prostor

- Za pomiritev, zmanjšanje stresa: kamilica, sivka, jasmin, vrtnica
- Za poživitev, dvig razpoloženja: cimet, rožmarin, bergamotka

24.STARE FOTOGRAFIJE
Lahko gledamo stare albume iz otroštva, lahko si za ozadje ekrana na telefonu ali računalniku shranimo fotografijo, kjer smo se počutili resnično enkratno, ali pa si na hitro pogledamo prve slike, ki smo jih naredili z našim telefonom.

Ko gledamo stare fotografije se spomnimo lepih trenutkov, ki nas napolnijo z nostalgijo, veseljem ter nam dajo občutek sreče in zadovoljstva. Obenem se ozremo nazaj in vidimo kaj vse smo v življenju že doživeli ter si tako izboljšamo samozavest in dvignemo razpoloženje.

25.PRESEKAJMO RUTINO
Dobro je, če na vsake toliko časa presekamo rutino in naredimo nekaj novega. lahko je to nekaj, kar še nikoli nismo poskusili (npr. skok s padalom), lahko pa je nekaj popolnoma preprostega (npr. druga pot v službo, nova jed za kosilo, obisk druge telovadnice, itd.).

Tudi najmanjša sprememba rutine, nam dvigne razpoloženje in nas motivira. Poskušanje novih stvari pa nam dvigne samozavest, razpoloženje in nam da občutek moči in zadovoljstva.

26.ŽIVALI
Božanje psa ali mačke vsaj 15 minut dokazano izboljša naše razpoloženje, saj dvigne nivo oksitocina (t.i. hormona sproščenosti,ljubezni) ter zniža nivo stresnega hormona kortizola.

Živali pa lahko tudi samo opazujemo. Za razliko od ljudi živali ne mislijo, ampak delujejo izključno nagonsko. Mali vrabček se ne sekira, ker ni vsemogočni orel, ampak živi dani trenutek. Opazovanje živali lahko preusmeri našo pozornost od vsakodnevnih problemov in
nas opomni kako osvobujoče je živeti in uživati trenutek .

27.SONCE
Idealno je, če vsaj eno uro na dan preživimo zunaj na svetlobi in soncu. Kadar smo slabe volje ali čutimo pomanjkanje energije nam lahko že približno 15 min izpostavljenosti sončni energiji dvigne razpoloženje.

Nemalokrat je za naše nepojasnjeno slabše razpoloženje in utrujenost krivo pomanjkanje sončne svetlobe. Sonce nas namreč napolni s še kako potrebnim vitaminom D, dvigne nam energijo in nas sprosti.

28.TIHA URA
Dobro je, da se znamo odmaknit od vseh pritiskov zunanjega sveta, se umirit, spočiti in napolniti z energijo

Enkrat dnevno, na vsake dva dni ali pa vsaj enkrat na teden si vzemimo uro za "odklop" od vseh zunanjih distrakcij. Dobro je, da v tem času izklopimo telefon, ne gledamo elektronske pošte, družbenih omrežji, televizije. Posvetimo se sebi in stvari v kateri uživamo.

29.MASAŽA
Lahko si privoščimo profesionalno masažo, lahko nas preprosto zmasira partner ali pa si masažo naredimo kar sami.

Masaža pospeši krvni obtok, deluje antistresno, nas sprosti in umiri. Če nas masira kdo drug se nam obenem poviša raven oksitocina, saj človeški dotik vpliva na njegov nivo v našem telesu, kar v nas zbudi občutke ljubezni, sprejetosti, nežnosti.

30. DNEVNIK
Čustva sproti najbolje predelujemo tako, da pišemo dnevnik. Dnevniku namreč lahko povemo popolnoma vse, brez ovir, komentarjev, zunanjih vplivov. Pišemo ga lahko kadarkoli, kjerkoli, vsakič ko se nam zazdi, da moramo" spravit nekaj iz sebe".

S pisanjem izrazimo in predelamo vsa čustva, ki se nabirajo v nas. Za našo dobrobit je nujno, da sprejmemo svoje občutke, jih izrazimo in predelamo, saj nas sicer omejujejo pri vsakodnevnem delovanju. Neizražena čustva vplivajo na naše razpoloženje, notranji mir,
koncentracijo in splošno dobro počutje.

31.INSPIRACIJSKE MISLI
Kadar smo slabe volje imamo dvome, ne najdemo motivacije, se počutimo tesnobno ali nejevoljno. Dajo nam motivacijo, nas potolažijo, dvignejo samozavest in razpoloženje.

Najdemo jih lahko na internetu, v kakšni dobri knjigi ali pa si jih napišemo sami. Lahko si jih shranimo v računalnik, telefon, si jih natisnemo, napišemo in nosimo v denarnici, lahko pa si jih tudi obesimo doma na steno ali nalepimo nad računalnik v službi.

Nekaj idej inspiracijskih misli:

"Nihče ti ne more dati boljšega nasveti, kot ti sam" Cicero

"Verjemi da lahko, in že si na pol poti" Theodore Roosevelt

"Pogumen človek ni tisti, ki je brez strahu, ampak tisti, ki ta strah premaga" Nelson Mandela

"Človek je produkt svojih misli. To kar misli, tudi postane" Mahatma Gandhi