marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

ABC dobrega počutja telesa in duše

Pošlji prijatelju

AEROBIKA
Vsi vemo, da je šport dober način za izgubljanje odvečnih kilogramov, dober tudi za zbistritev misli, gibanje ob glasbi pa je koristno za duševno zdravje. Če vse to združimo, je aerobika odlična priložnost za spoznavanje novih ljudi in vidikov na življenje.

BRANJE
Z branjem hranimo možgane, da ne zaspijo, odpirajo nam tudi nove svetove in poglede na svet, z branjem dobimo bogat besedni zaklad. Lahko pa se tudi preprosto zapeljemo v domišljijski in sanjski svet.

CELULIT
Da imajo celulit tudi svetovno znane manekenke, so prav one priznale, dejstvo pa je tudi, da se zaradi tega prav ne obremenjujejo veliko. Kljub temu se ga boste najučinkoviteje znebili z masažo po prhanju, zdravo prehrano, pitjem dovolj tekočine in rednim športom.

ČIŠČENJE ORGANIZMA
Za zdravo telo in dobro počutje je priporočljiv občasen pravilni post, da se organizem očisti škodljivih snovi. Telo pa lahko raztapljate seveda lahko tudi z pitjem gline, bioresonanco in drugimi podobnimi načini.

DNEVNA SVETLOBA
Brez svetlobe ni življenja, zato se priporoča, da vsaj eno uro dnevno preživimo na dnevni svetlobi. Tudi slabo, mrzlo ali prevroče vreme nam ne sme preprečiti, da ne bi šli ven. Zrak nam bo koristil tudi drugače.

ENERGIJA
Ob stresnih vsakodnevnih obveznostih lahko hitro ostanemo brez energije. Zelo hitro si jo bomo povrnili s spanjem, še hitreje pa s športom, ki je kombinacija vadbe in odpiranja vseh meridijanov, kot sta taj či in či gang.

FANTAZIRANJE
Dnevno sanjarjenje je odličen način sproščanja, ki krepi ustvarjalnost. Če začutite, da ste pod stresom, si vzemite nekaj minut za beg iz resničnosti. To naredite tako, da si predstavljate kraj, kjer ste srečni in zadovoljni.

GLASBA
Poslušanje glasbe dokazano odlično deluje na razpoloženje. Izberite dobro, pozitivno glasbo, ki vam bo pomagala, da boste lažje preživeli težke trenutke.

HOBIJI
Tudi, če mislite da nimate časa za hobije, si ga čim prej vzemite. Imeti hobi pomeni, da izkoristite čas, ki ga potrebujete zase. Sadite rože, slikajte, zbirajte znamke, pišite, šivajte… vsaj določen čas v tednu posvetite svojemu konjičku… sebi.

IZOLACIJA
Kdaj pa kdaj si človek želi, da bi bil popolnoma sam, da lahko sliši svoje lastne misli. Zato se občasno usedite pod drevo in si na list papirja zapišite misli. Nato negativne misli zamenjajte s pozitivnimi.

JOGA
Joga teži k ravnovesju duha in telesa, pozitivno pa deluje tudi na hormone, mišice in zbranost. Vpišite se v tečaj joge in s tem boste pripomogli k boljšemu počutju.

KOPANJE
Voda ima čuden vpliv na telo. Kopanje (pa naj bo v kadi, bazenu ali v morju) je koristno tudi za odpravo stresa, saj voda odnese negativne vplive na telo. Natočite si vodno kopel v domači kadi in ob svečkah in mirni glasbi preživite urico. Zbristrili si boste telo in duha.

LJUBEZEN
Je sploh še potrebno dodati kaj več?

MASAŽA
Eden najbolj prijetnih načinov sproščanja je zagotovo masaža. Z njo rešujemo telesne blokade in zakrčenost mišic, dosežemo pa tudi duhovno ravnotežje. Je pa seveda razlika med medicinsko masažo in masažo za sproščanje. V primeru, da se masaža izvaja med partnerjema, ju to tudi zbližuje.

NERVOZA
Poleg stresa je nervoza glavni sovražnik vsakdana. Proti nervozi se lahko borite s pravilno prehrano in seveda s sproščanjem. Prehrana mora vključevati veliko vode, živila polnih vitaminov B, folne kisline, kalija, magnezija, selena in mangana. V prehrano zato vključite ribe, zeleno zelenjavo, krompir, polnozrnata žita in koščičasto sadje.

ODKLOP
Strokovnjaki dokazujejo, da je za popolno regeneracijo telesa in duha potrebnih najmanj 14 dni odmora od resničnega življenja, in to v kosu. Pomembno je, da za popolno sprostitev zamenjate tudi okolje, saj se boste tako lažje odklopili in sprostili. Poleg letnega dopusta so pomembni tudi krajši odklopi konec tedna, ki jih obvezno izkoristite za druženje s prijatelji, družino in športne aktivnosti ter izlete. K popolnemu odklopu pa seveda spada tudi to, da doma pozabite telefon, tablico in prenosni računalnik.

PRAVILNO DIHANJE
Vsaka celica v našem telesu za svoje delovanje potrebuje kisik. To da pride do nje je potrebno učinkovito in globoko dihanje, na katerega prevečkrat pozabimo in ga imamo za samoumevnega. Zato se večkrat spomnite in med delom parkrat globoko vdihnite in izdihnite.

REDEN SPANEC
Med tem ko spimo, se v telesu dogaja ogromno stvari, ki se jih ne zavedamo in za katere naše telo poskrbi samo. Zato privoščimo svojemu telesu vsaj šest ur spanca v kosu. V nasprotnem primeru bomo bolj razdražljivi in nemirni.

SONCE
Naše telo za življenje potrebuje tudi vitamin D, ki ga s soncem dobimo največ. Zato je sončenje v zmernih količinah celo zelo priporočljivo, predvsem v boju proti depresiji.

ŠTETJE
Poznate zlato pravilo 17 sekund znane hrvaške avtoricea in motivatorke Ana Bučević, ki ga predstavlja v svojih knjigah in na seminarjih ?
Kadar padete v črno luknjo slabe volje, začnite odštevati od 17 nazaj proti 0. Tako bodo vaše misli spet bistre. Poskusite, pa boste videli, če to deluje tudi na vas.

TEKOČINA
Padec zbranosti in razpoloženja je velikokrat posledica pomanjkanja tekočine. Odrasla oseba bi morala na dan spiti najmanj do 2 litra vode. Prav dehidracija pa je lahko posledica glavobolov.

UMIRITEV
S tem, da se umirite lahko, v primeru da ste v krizi, pomagate sami sebi. Kako se umiriti pa se lahko naučite in z disciplino to tudi ohranjate.

VITAMINI
V današnjem času, ko je hrana več ali manj gensko spremenjena je težko samo iz živil dobiti vse potrebne vitamine in minerale, ki jih telo potrebuje. Zato je priporočljivo, da enkrat letno gremo na krvno testiranje vrednosti vitaminov in mineralov. Glede na rezultate testov, pa potem primerno jemljemo prehranske nadomestke.

ZRAK
Zrak v zaprtih prostorih nikakor ni primerljiv z tistim v gozdu. Zato… pojdite v gozd, na travnik ali park… nadihajte se svežega zraka in bolje boste funkcionirali.

ŽIVLJENJE
Uživajte v življenju… samo eno imate!!!