marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Vpliv barv na počutje

Pošlji prijatelju

limeta z obarvano notranjostjoFotolia

Kako na nas vplivajo barve?

Rdeča: Močna barva, ki spodbuja čustvenost in agresivnost, pospešuje presnovo ter daje energijo. Vzbuja občutek moči, brezkompromisnosti, odločnosti in nadvlade. Greje, povzroča nemir in razburjenje.

Modra: Pomirja, sprošča, hladi, upočasnjuje presnovo, lahkotnejši toni osvežujejo. Daje občutek trajnosti, stabilnosti, zanesljivosti in moči.

Zelena: Pomirja, osvežuje, sprošča, poglablja, razveseljuje. Simbol zdravja, razcveta in svežine, daje občutek naravnosti.

Turkizna: Pomirja in sprošča. Daje občutek vedrosti in sproščenosti.

Pastelne barve (svetli odtenki): Sproščajo, pomirjajo, dajejo občutek miru, varnosti in spokojnosti. So elegantne in čiste, a toplejše od popolne beline.

Najsvetlejši pasteli: Dajejo vtis nežnosti, čistosti, urejenosti, sproščajo, pomirjajo in spodbujajo k sanjarjenju.

Rjava (temni odtenki): Deluje resnobno, lahko celo turobno, zbuja občutek zaprtosti in utesnjenosti, spodbuja zbranost in razmišljanje.

Sijoče barve vseh odtenkov: zbujajo občutek pozornosti in radovednosti, vznemirjajo in opozarjajo nase. Spodbujajo budnost, živahnost in aktivnost.

Temnejši odtenki nasploh: dajejo vtis razkošja in dramatičnosti.

Rožnata: Vzbuja občutek romantike, nostalgije, sanjarjenja in hrepenenja. Veder, prisrčen, vabljiv in umirjen barvni odtenek.

Breskvini in marelični odtenki: sodijo v romantični barvni spekter, ki spodbuja nežnost, uglajenost, ljubkost, blagost in milino. Idealne za sanjarjenje in hrepenenje.

Terakota (barva žgane gline v vseh odtenkih – od živordeče, oranžne do rjave): Izraža nežno toploto in domačnost, spominja na razposajeno mladost in brezskrbno, lagodno življenje.

Oranžna: Daje vtis naklonjenosti in odprtosti. Deluje vabljivo, domače in prijazno. Vzbuja občutek domačnosti in ugodja. Sprošča in poživlja. Izraža dobrodošlico. Obenem pa spodbuja, daje občutek tolažbe in utehe, poživlja in izboljšuje razpoloženje.

Rumena: Barva sonca, daje življenje in vitalnost. Spodbuja aktivnost, dinamiko in gibanje. Poživlja in krepi.

Svetle hladne barve: Dajejo vtis ugodja, miru in urejenosti, navajajo k harmoniji.

Vijolična: Simbol ugleda, veličastnosti, odličnosti in plemenitosti, pa tudi čarobnosti in skrivnostnosti.

Siva: Stroga barva s treznim in resnim sporočilom, brez kančka vedrine in radosti. Primerna v kombinaciji z živahnimi ali pastelnimi barvami.

Bela: Občutek čistosti, zračnosti, odprtosti, svežine, beline. Pripomore k miru in spokojnosti. Imenitna tudi za kombinacije.

Črna: Vzbuja občutek turobnosti, žalosti, melanholije in tesnobe.