marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Izboljšajte svojo samozavest!

Pošlji prijatelju

samozavestna nasmejana ženska na uliciFotolia

Samozavest je nenavadna – več kot je imate, bolj močne kot se počutite, več možnosti imate, da vam bo uspelo. Zakaj? Zato ker je samozavest odločilnega pomena pri tem, kako nas vidijo drugi.

Si je možno pridobiti več samozavesti? Vsekakor. Čeprav nanjo vpliva precej dejavnikov, ki jih ne moremo nadzirati, obstajajo tudi manjši triki, s katerimi lahko samozavest precej izboljšamo – takšni, na ki so za ženske še posebej pomembni in resnično delujejo.

Nasveti za več samozavesti

- Posvetite se osebni negi. Ni dovolj, da poskrbite zgolj za osnovno higieno in se oprhate. Poskrbite za svoj videz z redno nego kože in las, uredite si zobe, poskrbite za lepe nohte in ličenje. Počutili se boste bolje in s tem bo vaša samozavest narasla. Ne pozabite, da urejenost ni pomembna le takrat, ko greste ven, temveč tudi doma!

- Pravijo, da obleka ne naredi človeka – lahko pa pomaga, da se počuti bolj samozavestno. To ne pomeni, da morate zavreči vsa stara oblačila in nakupiti novo garderobo. Poskrbite pa za to, da ne oblečete starih ponošenih oblačil, temveč tista, v katerih se boste počutili urejene in privlačne. Če oblačil nimate veliko, jih še bolj redno perite – da boste imeli v omari vedno dovolj izbire. In ne pozabite: včasih je za dobro počutje dovolj tudi kakšen modni dodatek.

- Poskrbite za dovolj gibanja. Če boste v formi, boste imeli več energije, počutili se boste bolj prepričani vase, in bolj samozavestni boste glede svojega videza. Gibanje nam ne odvzame fizične energije, temveč nas z njo napolni!

- Pazite na svojo telesno držo. Pokončna drža z rameni potisnjenimi nazaj, daje videz, da ste samozavestnejši ter odločnejši in je pomembna pri uspešni komunikaciji z drugimi. Pazite tudi za svojo hojo – ta naj bo odločna in nekoliko hitrejša. Če se boste »vlekli« bodo vsi mislili, da ste brezvoljni, utrujeni, brez energije in nesamozavestni. Hitrejša hoja pa daje videz, da ste pomembni, da se vam nekam mudi, da ste usmerjeni k cilju.

- Kadar komunicirate z drugimi, si nadenite nasmeh in pazite na očesni kontakt. Nasmeh premaga mnoge ovire, očesni kontakt pa je nujen pogoj za uspešno komunikacijo. Nič ne daje bolj nesamozavestnega videza kot sramežljivo strmenje v tla, in nič bolj samozavestnega kot odprt pogled z nasmehom. Če je potrebno, nasmeh celo vadite pred ogledalom, ter se hkrati naučite tudi primernega glasnega smeha, ki prav tako kaže na samozavest.

- Govorite počasi in glasno. Hitro govorjenje onemogoča, da bi vas drugi razumeli, prav tako pa daje vtis, da govorite nepremišljeno in o nepomembnih stvareh – da govorite „tja v en dan”. Govorite torej počasneje! Prav tako je nujno, da govorite dovolj glasno, kajti tiho govorjenje je eden prvih pokazateljev nesamozavesti – kdor želi, da ga slišijo in ga ni strah izraziti mnenja, bo vedno govoril razločno in glasno.

- Naučite se sprejemati komplimente. Pohvalo sprejmite z zahvalo in vrnite kompliment. Naučite se, da poleg najboljšega v sebi, vidite tudi najboljše lastnosti drugih – ne pa, da svoje slabo počutje in slabo mnenje o sebi projicirate na druge, kot je to najbolj pogosto. Izognite se negativnemu opravljanju drugih!

- Bodite opazni zaradi svoje aktivnosti. Ne skrivajte se v ozadju, temveč bodite „v prvi vrsti”, aktivno sodelujte v razpravah in pogovorih. Če se boste tiho držali v ozadju, vas bodo vedno spregledali in dosežke si bodo prilastili drugi, ki bodo veljali za boljše vodje.

- Ugotovite, kaj so vaše pomanjkljivosti in si jih priznajte. Ne pozabite, da ni nihče popoln! Če boste svoje pomanjkljivost sprejeli in „delali na njih” boste dosegli veliko več kot, če bi jih vztrajno zanikali in skrivali. Vse tisto, zaradi česar se počutite manjvredne in česar se sramujete, si je treba najprej priznati, šele nato lahko v zvezi s tem ukrepate.

- Spoznajte svoje prednosti in si priznajte svoje dosežke. Vsakdo je v nečem še posebej dober in na tej lastnosti je potrebno vztrajati in graditi dalje. Razvijajte svoje talente in se večkrat spomnite, kaj vse ste v življenju že dosegli – tako boste bolj optimistični tudi glede sedanjosti in prihodnosti.

- Razmislite o tem, katere vrline in lastnosti so vam v življenju najpomembnejše, ter se usmerite k njim. Pomembno je, da o njih prenehate zgolj govoriti, ter dejansko zanje tudi kaj storite. In ne pozabite – to ne naredimo zgolj tako, da se trudimo sami zase, temveč precej večkrat s tem, da se potrudimo za druge.

Podobni članki