marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Dunaj: živalski vrt

Pošlji prijatelju

panda z mladičemDaniel Zupanc

Dunajski živalski vrt je najstarejši na svetu in velja za najlepšega v Evropi, v njem pa je veliko živali, ki jih »v živo« verjetno niste še nikoli srečali.

Zoo Schoenbrunn

Področje palače Schoenbrunn (del UNESCOve kulturne dediščine) je med turisti priljubljeno tako zaradi dvorca kot vrtov, ogromnega rastlinjaka za palme in metulje (Palmhaus), kot tudi zaradi živalskega vrta. Ta je najstarejši na svetu, saj so ga Habsburžani zgradili že leta 1752. Leta 1770 so v njem že imeli prvega slona, leta 1781 medvede, volkove in druge zveri, leta 1800 eksotične živali kot so hijene, kenguruji, indijski sloni, velike mačke in severni medvedi.

V času vladanja Franca I. (1792 – 1835) je živalski vrt na Dunaju dobil prvo žirafo – bila je darilo, zaradi nje pa je prišlo v mestu do prave »žirafamanije« - ljudje so nosili oblačila in modne dodatke z motivom žirafe, temu pa so sledili tudi uporabni predmeti.

Leta 1945 je bil med bombnim napadom velik del živalskega vrta uničen, posledice so bile hude – umrlo je kar tisoč živali. Kljub temu je živalski vrt ostal, poskrbeli so za nove živali in nove prostore in danes velja za enega najbolj modernih in najlepšega v Evropi. Vključen je v mednarodni program za vzrejo ogroženih živalskih vrst in je od leta 2003 partner Kitajske pri vzreji velikih pand. Leta 2007 se je na Dunaju skotil Fu Long, prvi v Evropi po naravni poti spočet panda, ki so po dveh letih prepeljali na Kitajsko. Tudi v letu 2010 so se pohvalili z novoskotenim mladičkom pande (ki v času našega obiska še ni imel imena, saj ga po kitajski tradiciji izberejo šele, ko je mladiček star 100 dni), poleg tega pa še z mladičkom slona.

Neodvisna študija društva »Zoological Society of London« iz leta 2009 je dunajski živalski vrt Schönbrunn razglasila za najboljšega v Evropi. V ocenjevanje je bilo vključenih 40 večjih evropskih živalskih vrtov, ki jih obišče več kot milijon obiskovalcev letno. Dunajski je ocenjevalce prepričal z raznolikostjo živalskih vrst, s prijetnim ambientom in z velikim številom obiskovalcev. Schönbrunn je skoraj v vseh kategorijah, od kakovosti bivalnega okolja do cen vstopnine in prijaznosti osebja prekašal konkurenco. Vodja londonskega društva, Anthony Sheridan, je prepričan, da je dunajski živalski vrt v zadnjih 15 letih zelo napredoval. Na drugo mesto se je uvrstil živalski vrt v Leipzigu, na tretje pa berlinski. Dobro so se odrezali tudi živalski vrtovi v Švici, na Nizozemskem, Danskem, Češkem in v Veliki Britaniji.

Kaj vse si lahko ogledamo?

V dunajskem živalskem vrtu domuje več kot 500 živalskih vrst, med njimi tudi precej ogroženih – zaradi tega živalski vrt Schoenbrunn ni zgolj kraj, kjer si ogledujemo živali, temveč je izobraževalni in raziskovalni center, kjer si svoje znanje pridobivajo tako strokovnjaki kot laiki oziroma običajni obiskovalci.

Glavni vhod v živalski vrt se imenuje Hietzing, takoj za vhodom pa je informacijska pisarna, kjer si lahko vzamete zemljevid živalskega vrta. Tam je navedeno, kje boste našli posamezne živali, »navigacija« pa je precej enostavna – center živalskega vrta je »Kaiserpavillon« (iz leta 1752, s freskami v notranjosti, kjer je danes restavracija). Ne glede na to, v katero smer boste odšli, se boste vedno vrnili nazaj k paviljonu, saj do njega vodijo vse poti oziroma so atrakcije razporejene okoli njega.

Že ob začetku vas bodo pričakale koale, sledi panda z mladičem, velike mačke (sibirski tigri, levi, gepardi, leopardi), povodni konji, različne vrste pingvinov, severni medved … Hitro boste prišli do ogromne steklene stavbe, ki skriva v sebi cel tropski pragozd – tam so takoj opazni leteči psi, ki se gugajo pod stropom, zelo zanimiva pa je tudi soba z netopirji. Kmalu boste prišli mimo nosoroga, zeber, prostorov z insekti, obveznim delom z malimi živalicami (kar je zanimivo predvsem otrokom), prostorov z južnoameriškimi živalmi (ježevec, tapir itd.) …

Na poti proti izhodu vas čaka še akvarij, ki bo gotovo presegel vaša pričakovanja tako glede »običajnih« ribic kot pestrosti tropskih rib, pa tudi čudovite morske konjičke in meduze si boste lahko ogledali. Vsekakor zavijte tudi v stavbo z eksotičnimi pticami ter se v njej ves čas ozirajte proti stropu – ne le zato, da boste opazili ptice in njihova gnezda, temveč tudi, ker pod stropom povsem mirno lenarijo ljubki lenivci – tudi samica z mladičem, ki se oklepa njenega naročja. Skoraj pri koncu je tudi »Oranžerija« – to je bil nekoč rastlinjak za palme, danes pa so v njem orangutani, zato so ga preimenovali v »Orangerie«.

Poleg orangutanov boste trenutno v živalskem vrtu videli zgolj še nekaj vrst manjših opic – hišo z opicami so pričeli leta 2010 obnavljati. Gre za projekt, vreden 3,5 milijona evrov, tako da bo ob odprtju ogled opic gotovo nekaj posebnega. Prav tako je na obnovo pripravljen tudi prostor z žirafami.

Fotografije si oglejte v fotogaleriji.

Oglašujte pri nas