marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Dunaj: zabaviščni park Prater

Pošlji prijatelju

veliko kolo v PratruMN

Ob omembi zabaviščnega parka Prater vsi pomislimo na veliko kolo, s katerega je odličen razgled na Dunaj, vendar pa je Prater veliko več – je zabavišče, ki meri približno toliko kot polovica našega BTCja, v njem pa najdejo zabavo tako odrasli kot otroci.

Kako je nastal Prater?

Področje Praterja je odprto za javnost od leta 1766 in je bilo prvotno namenjeno oddihu, zato so se tam najprej pojavile taverne, kavarne, manjši klasični vrtiljaki, kegljišča in gugalnice. Leta 1895 so zgradili veliko kolo (Riesenrad), ki so se mu pridružili kabareti in gledališča, ulični umetniki ter karnevali - od takrat je Prater mesto za zabavo.

vrtiljak stari turnMN

Veliko kolo in »Schweizerhaus«, kjer je danes najbolj znan pivniški vrt na Dunaju, sta še vedno najbolj prepoznavna ter sta ostala v stilu iz leta 1900, torej dobe naših babic in prababic. Na trgu, kjer se nahaja »Schweizerhaus« so pred nekaj leti v tem stilu postavili tudi »stari dunajski turn« (Alt Wiener Praterturm). To je čudovit stolp z uro na vrhu in hkrati vrtiljak, ki se prične vrteti pri tleh, nato pa vas dvigne na 90 metrov višine.

Kaj si privoščiti?

Ob vstopu v Prater se je najbolje najprej ustaviti na informacijski točki in si priskrbeti zemljevid, sicer boste hitro ugotovili, da je zabavišče podobno labirintu. Informacijski center se nahaja na trgu pri velikem kolesu in je odprt med 10:30 dopoldne ter 21:00 zvečer, medtem ko je zabavišče med 15. marcem in 31. oktobrom odprto od 10. ure dopoldne do polnoči. (Na začetku ter ob koncu sezone zaradi hladnega vremena in manjšega števila obiskovalcev žal niso na voljo vse atrakcije.)

adrenalinska vožnjaMN

Vožnje v Pratru stanejo od treh do osmih evrov, večina pa okoli 5. Tako je za zabavo potrebnega kar nekaj denarja, a če si v informacijskem središču kupite kartico »Prater Card«, boste nekoliko v prednosti. Ob posameznih atrakcijah boste lahko plačevali brez gotovine ter imeli 20% popust.

Če imate čas, se vsekakor velja peljati z velikim kolesom ter si ogledati Dunaj s ptičje perspektive, sicer pa vam priporočamo vrtiljak »stari turn« in kakšno adrenalinsko vožnjo (Extasy, Turbo Boost, Ejektion Seat, Boomerang, Space Shot, Turbo).

Tudi vožnja z avtomobilčki je precej priljubljena, preizkusite pa se lahko tudi v igrah – na primer ciljanju pločevink, ter si prislužite nagrado. Tudi hiš duhov je kar nekaj.

Na trgu ob velikem kolesu boste našli 5D kino – tridimenzionalni film, kjer se premika tudi ploščad z gledalci ter piha tudi veter. Imeli boste občutek, da letite. Na voljo sta dva filma: petminutni let preko Dunaja, kjer pa na žalost ne boste videli kaj veliko dunajskih znamenitosti, ter 15-minutni film z dunajskimi vampirji.

otroški del parkaMN

Otrokom je namenjena slaba četrtina oziroma okoli 30 atrakcij, med katerimi jih bo gotovo pritegnil precej starinski vrtiljak – takšen, kjer vrtenja ne upravlja elektrike, temveč ga poganjajo vpreženi konji. Za odrasle, ki si želijo tudi drugačnega adrenalina, pa je poskrbljeno s petimi igralnicami, kjer se lahko preizkusite v igrah na srečo.

Prater je seveda poln restavracij in prodajaln spominkov, v njem pa najdete celo savno.

Kako v Prater?

Prater ima dva velika parkirišča, namenjena tudi avtobusom, ter več majhnih parkirišč in eno garažno hišo (ob sejemskem hotelu Messe). Najbolj enostavno je sicer do zabavišča priti z javnim prevozom, na primer podzemno železnico (U1, postaja Praterstern, ali U2, postaji Praterstern in Messe-Prater), tramvajem (liniji O in 5) ali avtobusom (številka 80A).

V Prater imajo vstop tudi kužki, ki morajo biti na povodcu, za večje pasme pa je zaželjen tudi nagobčnik. Za kužki je seveda treba počistiti, zato ne pozabite vrečic za iztrebke.

Če boste v Praterju z dojenčkom, boste našli previjalnico v toaletnih prostorih pred velikim kolesom ter na trgu Wurstelplatz.