marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Dunaj: Dunajski ali Figlmuellerjev zrezek?

Pošlji prijatelju

figlmuellerjev dunajski zrezekMN

Najbolj znan zrezek na Dunaju sploh ni dunajski zrezek, temveč Figlmuellerjev zrezek, ki je zrezek na dunajski način.

Dunajski zrezek je zaščitena jed, zato mora biti narejen iz teletine, tehtati pa mora nad 180 gramov. Vsi zrezki, ki temu ne zadostijo, so zrezki na dunajski način – in takšen je tudi Figlmuellerjev zrezek, ki je narejen iz svinjine, tehta 250 gramov in je velik kot pica, turisti s celega sveta pa nanj včasih čakajo tudi v vrsti pred restavracijo.

Kam na največji zrezek?

Prvotno restavracijo Figlmueller boste našli na Wollzeile 5 (odprto

vhod v restavracijoMN

od 11:00 do 22:30), druga pa je na Baeckerstrasse 6 (odprto od 12:00 do 24:00). Gre za sosednji ulici, ki sta v neposredni bližini Katedrale Sv. Štefana (Stephansplatz, postaja podzemne železnice U1 in U3). Če se želite izogniti čakanju na prosto mizo, je najbolje narediti rezervacijo, še preden prispete na Dunaj (telefonske številke in naslove za elektronsko pošto poiščite na www.figlmueller.at).

Nekoč in danes

Dunajski zrezek pravzaprav ni dunajski, saj je različica milanskega in ga je leta 1890 Dunaju menda predstavil maršal Radetzki. Zrezek so tudi takrat stregli z limono – pa ne zato, ker bi tako bolj teknil, temveč da bi prikrili morebiten slab vonj mesa (takrat seveda še ni bilo hladilnikov). Nato pa smo se na limono pač navadili in marsikomu je malo kislega okusa tudi všeč.

Figlmuellerjev »pajzl«, kot so mu rekli, ima že 105 let tradicije – leta 1905 so tamkaj ponudbo pričeli s krvavicami in nadaljevali z zrezki, ki so bili že takrat posebni – precej večji od drugih in posebej hrustljavi. Danes restavracijo vodi že četrta generacija družine Figlmueller, brata Hans in Thomas, ki ohranjata tradicijo – tako glede načina priprave kot ambienta ter zahteve, da nosijo natakarji smokinge. Koliko sta pri tem uspešna, pove podatek, da v obeh restavracijah letno ocvrejo kar 240.000 zrezkov.

Oglašujte pri nas