marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Posvojitev mucke iz zavetišča

Pošlji prijatelju

mucka s klobko rdeče volneFotolia

Če se ob pogledu na majhne kožuščkaste obrazke vsaj malo raznežite, potem se boste težko uprli muci, ki vam pride naproti z nežnim mijavkanjem, ki prosi: »Bi me vzela za svojo?« Srce vašega otroka pa bo seveda še bolj ranljivo. A preden dovolite čustvom, da odločijo o novem družinskem članu, je treba premisliti kar nekaj stvari – nenazadnje lahko mačke živijo tudi 16 let, kar je kar dolgotrajna obveznost. S tem v mislih pretehtajte še nekaj drugih pomembnih točk, ki bodo pomagale pri odločitvi o posvojitvi mucka z ulice ali iz zavetišča. Bolje je namreč, da ste racionalni sedaj, kot da bi mucko kasneje morali oddati, ker ne boste mogli dobro skrbeti zanjo.

Začetne odločitve

Preden se odpravite v zavetišče, da bi spoznali ljubke živalice, se odločite, ali želite mladička ali odraslo mačko. Poleg tega, da so ljubki in se radi crkljajo ter zganjajo smešne neumnosti, se mladički lažje prilagodijo novemu domu. Odrasle mačke so že nekoliko bolj samosvoje in imajo svoje navade že izoblikovane, vendar so hkrati tudi že prerasle fazo, ko zaradi otroške razposajenosti muce skačejo po pultih, prevračajo lončnice ter plezajo po zavesah. Če boste izbrali odraslo mačko, se pozanimajte o njeni okvirni starosti ter tem, ali prijazna z otroci oziroma ima raje svoj mir.

Maček ali mačka? Če boste vzeli muco iz zavetišča, kjer so živali kastrirane oziroma sterilizirane, potem je vseeno za kateri spol se odločite. Bolj pozorni bodite le, kadar doma že imate eno mačko. Mladiček moškega spola bo vašo starejšo mačko, ki je prava dama, gotovo spravljal ob živce.

Kratkodlaka ali dolgodlaka? Večina družin nima veliko časa, da bi se ukvarjala z nego mačjega kožuščka in ga krtačila vsaj trikrat tedensko. Če si boste našli ta čas, potem je dolgodlaka mačka odlična izbira, sicer pa bo boljša kratkodlaka, ki zahteva manj nege.

Premislite o tem, kje bo vaša mačka živela – v stanovanju ali zunaj? Mačke, ki so v stanovanju, so bolj varne pred plenilci, avtomobili ter zastrupitvami, vendar pa jim je omogočenega manj gibanja. Veliko ljudi je prepričanih tudi, da se mačke v stanovanju precej dolgočasijo. Vsekakor je mačko, ki je vajena življenja v stanovanju možno navaditi tudi na življenje zunaj ter obratno, vendar pričakujte, da bo potrebnega nekaj časa, preden se popolnoma prilagodi.

Spoznavanje mačk

Ko si v mislih določite kriterije za izbor v zavetišču, je treba z muckami, ki ustrezajo, preživeti nekaj časa. Najbolje je, da s posamezno muco preživite nekaj časa čisto sami ter preverite, kako se odziva na vas (in na vašega otroka). V zavetišču vprašajte, kje bi bili lahko z muco v ta namen nekaj minut sami. Če boste vzeli mladička, boste verjetno potrebovali nekoliko več časa, saj imajo precej kratke intervale budnega stanja in spanja. Mladiček, ki je bil še pred kratkim zaradi zaspanosti popolnoma scrkljan, lahko že pol ure kasneje skače do stropa – dobro je, da vidite mačje obnašanje v obeh fazah.

Pri odraslih mačkah ne pozabite, da je življenje v zavetišču zanje lahko tudi precej stresno. Mačka je lahko plašna, nervozna ali neprijazna zgolj zato, ker ji življenje v zavetišču ni preveč všeč ter je z neznanci sramežljiva ter prestrašena – a ko se vas nekoliko privadi in vidi, da ji ne želite nič žalega, vam bo morda celo sama skočila v naročje.

Ko se z muco spoznavate, na hitro ocenite tudi njeno zdravje. Na splošno iz zavetišča oddajajo zgolj zdrave živali, vendar se vseeno prepričajte, da ima čiste uhlje, nima vnetih oči, napihnjenega trebuščka …

Ko se z mucami spoznate, izberite takšno, ki je prijazna, vam je sama izkazala naklonjenost ter za katero vam šesti čut pravi, da je idealna za vas.

Ne pozabite, da je vsaka mačka unikatna – niti dve si nista enaki!