marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Dunaj: osnove

Pošlji prijatelju

Štefanova katedrala na DunajuFotolia

Za začetek naših potovanj smo se odpravili na Dunaj – prestolnica sosednje države je bila leta 2010 izbrana za mesto z najvišjo kakovostjo življenja. Nič čudnega, da so tam pogoste tudi naše delegacije, ki se učijo o ekologiji, organizaciji prometa, skrbi za starejše občane in otroke. Ste vedeli, da je Dunaj edino mesto v Avstriji, kjer imajo zastonj vrtce? Da ves čas zidajo stanovanja za mlade družine? Da imajo podzemno železnico, trolejbuse in avtobuse, pri vožnji z avtom pa običajno ni gneče, saj so ulice spretno organizirane po posebnem enosmernem sistemu? Ste vedeli, da pri njih že dolga leta smetišča niso zgolj smetišča, temveč prave tovarne za pridobivanje plina? Če k temu dodamo še kulturo in tradicijo, ki se prepleta z modernimi novostmi, potem Dunaj res nekaj posebnega.

Da bi uživali na Dunaju, ni treba, da se navdušujete nad opero, muzeji, galerijami, Špansko jahalno šolo, zgodovino monarhije in Sisi. Lahko tudi zgolj uživate. Si ogledujete stari del mesta, danes poln modernih trgovin, in si privoščite klobasico ob kiosku na ulici. Če vam te ne teknejo, imate gotovo radi dunajski zrezek, carski praženec, marelične cmoke, jabolčni zavitek, buhteljne … In če vam ni do teh sladkosti, potem boste gotovo našli zase kaj indijskega ali azijskega: na Dunaju je namreč veliko priseljencev (tudi iz držav naše bivše domovine), zato boste na vsakih nekaj metrov naleteli na japonsko, kitajsko, indijsko, vietnamsko in druge restavracije, ki so za nas precej eksotične.

Kaj pa Dunaj še ponuja? Velik živalski vrt, zabaviščni park Prater, otroški muzej oziroma igralnico, slastne tortice, pivo, vinsko klet za pridelavo penečega vina … Najbolje, da si v rubriki Potovanja kar pogledate, kje vse smo se potepali in kaj vse smo poskusili, veliko koristnih informacij pa boste najlažje našli na http://www.wien.info/en/travel-info (v angleškem jeziku).

Prevoz, parkiranje in javni prevoz

Če vas premami, da odidete po naših stopinjah, gotovo ne boste imeli težav – za pot od Celja do Dunaja smo porabili zgolj 3 ure in pol (z dvema kratkima postankoma). Za navigacijo po mestu smo zaradi množice enosmernih cest seveda pridno uporabljali satelitsko navigacijo. Sicer pa vas na Dunaj pripelje tudi vlak. Vožnja traja 6 ur, lahko pa se odločite za pot Ljubljana – Beljak – Dunaj ali Ljubljana – Maribor – Dunaj. Vožnja traja v obeh primerih 6 ur, Slovenske železnice pa ponujajo ugodne vozovnice v programu »SparSchiene Wien« za vožnjo iz Ljubljane ali Celja na Dunaj za samo 29 evrov.

Če prispete na Dunaj z avtomobilom, si pred odhodom poglejte seznam parkirišč in parkirnih hiš na strani http://www.parkeninwien.at/index.asp?menuID=1 (Prater se nahaja v območju 2, Schoenbrunn v območju 13 itd.). Kadar ne boste obiskali zgolj ene znamenitosti Dunaja oziroma boste tam celo več dni, pa se je najbolje odločiti za varianto »parkiraj in se pelji« - avtomobil torej parkirajte in ogled Dunaja nadaljujte z javnim prevozom. Za seznam parkirišč P&R (»parkiraj in se pelji«) pokukajte na http://www.parkeninwien.at/index.asp?menuID=1012. Za parkirišče boste plačali zgolj 3 evre na dan ali 14,80 evra na teden (oziroma 12,50 evra na teden, če kupite tedensko vozovnico za javni promet).

Koliko vas bo stal javni prevoz? Vožnja z javnim prevozom (mestni avtobus, tramvaj ali podzemna železnica) stane 1,80 evra. Kombinirana karta (uporabljate lahko vse tri oblike javnega prevoza) za 24 ur stane 5,70 evra, za 72 ur pa 13,60 evra. V kolikor želite imeti poleg 72 ur vožnje še popuste pri vstopninah, si kupite »Vienna Card«, ki vas bo stala 18,50 evra. Na voljo so tudi 8-dnevne vozovnice za 28,80 evra, kjer se lahko vozite poljubnih 8 dni (ali pa 8 kuponov razdelite med več oseb, na primer 4 osebe za 2 dni). Otroci, stari manj kot 6 let, se z javnim prevozom vozijo zastonj. Cene lahko preverite tudi na http://www.wienerlinien.at/wl/ep/channelView.do/channelId/-17256/pageTypeId/10220.

Na Dunaju vozi tudi rumeni krožni tramvaj (RingTram), ki ni vključen v splošno vozovnico. Popelje vas mimo glavnih znamenitosti mesta, namesto turističnega vodnika pa za informacije poskrbi zvok preko slušalk in podobe na LCD ekranih. Prva vožnja je ob 10. uri izpred Opere, sicer pa odpelje s Schwedenplatza 15 minut pred in 15 minut čez uro (vozi do 6. ure zvečer, poleti do 7.). 24-urne vozovnice so od 5 do 14 evrov (če želite izstopiti in spet vstopiti), samo krožna vožnja pa je 6 evrov za odrasle in 4 evre za otroke.

In če smo že pri javnem prometu – na Dunaju si lahko ogledate tudi muzej tramvajev (in drugih prevoznih sredstev), ki je odprt od maja do oktobra.

Oglašujte pri nas