marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Obarvani piščančki?!

Pošlji prijatelju

rožnato obarvani piščančkiFotolia

Se vam zdi, da so ljubki? Morda res – nenazadnje jih ravno zaradi njihove ljubkosti poznamo že od petdesetih let prejšnjega stoletja. Vendar pa se velja vprašati, ali je ta velikonočna zanimivost res potrebna. Je res treba posegati v naravo zgolj zato, da se ljudje zabavamo in čudimo?

Pirhi s kljunčkom

Obarvani piščančki marsikoga precej šokirajo. Zlasti tiste, ki so poučeni o tem, kako ti pobarvančki sploh nastanejo – ne gre namreč za barvanje malih puhkov potem, ko se izležejo, temveč se barvilo vbrizga v jajce (med 11. in 14. dnem inkubacije), v katerem se razvija zarodek. Zaradi tega so obarvani piščančki v večini dežel, kjer jim je mar za pravice živali, prepovedani.

Zarodke perjadi so sprva barvali v znanstvene namene – tako so lahko strokovnjaki namreč opazovali divje ptice (na primer race) ter beležili njihove življenjske navade, ne da bi pri tem mladiče iz različnih gnezd medsebojno zamenjevali. Kasneje je postalo barvanje priljubljen »domači znanstveni projekt«, ki so ga imeli šolarji za domačo nalogo pri biologiji (govorimo seveda o ZDA). Zaradi tega najdemo navodila za barvanje piščancev tudi še danes precej enostavno dostopna – kar nekaj tujih spletnih strani jih ponuja.

Barvanje zarodkov v jajcih je bilo sprva dovoljeno povsod, saj se kot barvilo uporabljajo jedilne barve, samo injiciranje pa ne vpliva na piščančkovo zdravje, apetit ali rast. Vendar pa to ni razlog, da posegamo v telo živali – ravno tako, kot je pri psih prepovedano na primer pikiranje uhljev.

Kako se odzvati?

Tudi pri nas ob veliki noči na televiziji med novicami predvajajo posnetke obarvanih piščančkov (iz drugih držav oziroma posameznih provinc, kjer to ni regulirano), ter opevajo njihovo ljubkost. Če bo posnetke ujel tudi vaš otrok, si bo gotovo zaželel, da bi imel takšnega piščančka tudi on. In prav temu so ti pisani puhki namenjeni – obdarovanju otrok za veliko noč. Vendar pa je nujno, da otroku razložite, zakaj obarvan piščanček ni primeren: ker ga obarvajo tako, da mu dodajo barvo, še preden se »rodi«, po drugi strani pa zaradi tega, ker prične po dveh tednih izgubljati barvni puh, poganjati mu začnejo navadna peresa, nazadnje pa odraste v čisto navadno kokoš. (In res je: kjer obarvane piščančke še dovolijo, jih večina takrat, ko ti zrastejo v kokoši, zavrže ali zakolje – tega pa z ljubljenčki pač ne počnemo.)