marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Kuža naj bo čist in urejen

Pošlji prijatelju

striženje krempljev pri mladičkuFotolia

Čist in urejen pes je običajno tudi zdrav pes, zato si je treba za kosmatinčke vzeti čas in se posvetiti njihovi negi – nikjer namreč ne piše, da je treba ljubljenčka v ta namen peljati v pasji salon, kajti marsikaj lahko postorimo tudi sami.

Pristrizite kremplje

Kadar vam kuža skoči v naročje ali ga želite spraviti v kad, lahko za njegovimi kremplji hitro ostane boleča sled. Torej tako v svoje kot v kužkovo dobro poskrbite, da bodo pasji nohti vedno lepo pristriženi.

Potrebujete posebne klešče za kremplje, ki morajo biti močne in ostre, saj se sicer krempelj lahko razcepi in drobi. Vedno seveda pristrizite zgolj konice krempljev – najbolje je uporabiti klešče, ki ne dopuščajo, da bi odrezali preveč, sicer lahko psa poškodujete oziroma zarežete tudi živec in žilo v globljem delu kremplja.

Krtačenje

Krtačenje je največjega pomena pozno spomladi, ko psi izgubljajo svojo zimsko dlako – seveda pa se pri nekaterih pasmah psov zdi, da dlako menjajo ves čas, ne glede na letni čas (posebej psi z mehko poddlako, na primer haskiji in nemški ovčarji).

Psa morate skrtačiti, preden ga okopate. Če je dlaka zavozlana, se bo s kopanjem stanje namreč zgolj še poslabšalo, kajti vozli se bodo med sušenjem še bolj zatrdili.

Kadar ne gre drugače in je treba dlako pristriči, vzemite posebne škarje – takšne, ki imajo eno rezilo običajno, drugo pa je videti kot nekakšen glavnik. Če je vaš pes pasme, ki je pri »pričeski«bolj zahtevna, pa bo seveda bolje, da se tega podviga ne lotevate sami, temveč štirinožnega prijatelja vseeno raje odpeljete v salon. Medtem, ko je pes »pri frizerju« za spremembo ne odhitite po nakupih, temveč bodite poleg njega – naučili se boste marsičesa novega o tem, kakšno nego zahteva dlaka vašega psa, zato boste naslednjič lahko kakšno stvar več opravili sami.

Kopanje

Včasih so pse kopali zato, da bi se znebili bolh, danes pa je to (zaradi enostavnejših načinov zatiranja bolh) nepotrebno. Prav tako tedensko kopanje psov ni več potrebno zaradi lastnikov, ki imajo težave z alergijami na živalski prhljaj – tudi tu je namreč možno ukrepati z drugimi preparati, na primer v pršilih ali tudi tabletah.

Zakaj bi torej psa sploh še kopali, ko pa se lahko izognemo upiranju z renčanjem, mokri kopalnici in dlakam po celi hiši? Zato, ker imajo tudi najbolj čisti hišni psi po nekaj časa vonj po … No, po psih! Verjetno ste se o tem, kako pogosto je potrebno psa kopati, pozanimali pri rejcu, sicer pa povprašajte veterinarja ali pokukajte v kakšno knjigo, ki govori o negi posameznih pasem.

Za redno kopanje psa je seveda potreben pasji šampon. pH vrednost pasje kože je drugačna od vaše, zato ne uporabljajte svojega šampona, ker lahko ta pasjo kožo preveč izsuši in razdraži. Kadar vam pasjega šampona zmanjka, lahko izjemoma uporabite blag šampon za dojenčke, vendar se je tudi temu najbolje izogniti. Ravno tako ga ne sušite s svojim sušilcem za lase – ti so za kužke običajno prevroči.

Kako pa psa prepričati, da se med kopanjem lepo obnaša? Enako, kot ga naučite vseh drugih trikov. Bodite odločni in konsistentni – vztrajajte, da je kopanje potrebno in da pes pri tem ne sme početi neumnosti. Pomagajte si s priboljški in kuža bi se moral na rutino kopanja po nekaj poizkusih privaditi.

Več o tem, kako okopati psa, si preberite tu.

Umivanje zob

Tudi o umivanju zob pri psih smo že pisali. Če se vam to še vedno zdi zoprna nadloga, se vedno znova opomnite, da se lahko bakterije iz ust razširijo in škodujejo kužkovim ledvicam, jetram in srcu.

Ne pozabite, da morate uporabiti pasjo zobno pasto, ki je drugačna od vaše (z okusom po piščancu, ne mentolu, poleg tega pa brez odvečnega fluorida in sode bikarbone).

Za zdrave pasje zobe lahko v tem mesecu poskrbite še bolje:

Kar štirje od petih psov, starejših od treh let, trpijo zaradi bolezni zob in dlesni. Krivec za to je neprimerna ustna higiena, ki se pogosto stopnjuje vse do resnih zdravstvenih težav. Le z redno nego lahko preprečimo nastanek zobnega kamna in oblog ter poskrbimo za zdrav nasmeh. Zato vas Pedigree v sodelovanju z izbranimi veterinarji vabi, da se tudi letos pridružite že tradicionalnemu Mesecu zdravega nasmeha! Na www.pedigree.si poiščite sodelujoče veterinarske ordinacije po Sloveniji in svojega ljubljenčka v mesecu marcu pripeljite na brezplačen pregled zob in dlesni. Da bo obisk v ordinaciji nadvse prijeten, bo poskrbel Pedigree s slastnimi in zdravimi priboljški Pedigree DentaStix, ki poskrbijo za zdrav nasmeh.

Poleg tega pa bodite vedno pozorni na določene znake:

- nabiranje zobnih oblog ali kamna na zobeh in dlesnih

- rdeče in zatečene desni ali na dotik občutljive dlesni

- upiranje hrani, zlasti suhi

- neprijeten zadah iz ustne votline

- čezmerno slinjenje

- drgnjenje smrčka.