marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Prihranite energijo pri pranju

Pošlji prijatelju

ženska s kupom perila v naročjuFotolia

Imate tudi pri vas neskončen kup umazanih oblačil? Potem za pranje gotovo porabite tudi veliko energije. Temu se lahko izognete z nekaj enostavnimi ukrepi pri pranju in sušenju perila.

Oblačilo oblecite večkrat

Oblačila pogosto odvržemo v košaro z umazanim perilom, če so umazana ali ne. Nekatera oblačila lahko oblečemo tudi večkrat, preden jih operemo, še zlasti tista, ki jih imamo na sebi zgolj krajši čas, ne pa cel dan. Tako se kup perila precej zmanjša.

Pravilno napolnite boben

Vedno počakajte, da se vam nabere dovolj oblačil posamezne vrste, da z njimi napolnite boben in ne perete zgolj polovične količine. Seveda pa nikar ne pretiravajte – če boste boben natlačili, se oblačila ne bodo mogla oprati, kar pomeni, da bo potrebno ponovno pranje. Količino oblačil v stroju torej prilagodite vašemu stroju – nekateri stroji pač lahko operejo večjo količino, drugi pa manjšo.

Skrajšajte cikel pranja

Zakaj bi moral stroj prati celo uro ali še več, ko pa zadostuje pol ure? Kadar oblačila niso izjemno umazana, temveč se je večinoma treba znebiti le vonja po znoju, izberite krajše programe pranja. Tako se bodo tudi oblačila manj obrabila. In, kar priznajmo si – večinoma ni potrebno niti pri belem niti pri pisanem perilu uporabljati programov s predpranjem.

Perite pri nizkih stopinjah

Če boste prali s hladno vodo, boste prihranili pri energiji zato, ker grelec za vodo ne bo ves čas grel vode na visoko temperaturo. Pisana in temna oblačila lahko operete pri temperaturi 30 ali 40 stopinj, za bela pa običajno zadostuje 60 stopinj. »Kuhajte« zgolj tista oblačila, pri katerih je belina res pomembna. Če vas skrbi, da se oblačila tako ne bodo dovolj oprala, uporabljajte detergente, ki so namenjeni prav pranju pri nizkih temperaturah.

Namakanje

Kadar so oblačila zelo umazana, jih je najbolje namočiti in tako že vnaprej poskrbeti, da se umazanija zmehča in odlepi od vlaken. Če boste umazano majico namočili (in dodali sredstvo za odstranjevanje madežev), vam ne bo treba pri visoki temperaturi, z močnimi detergenti, s predpranjem in dolgim programom pranja oprati celega stroja oblačil.

Ožemanje

Kadar perete običajna, neobčutljiva oblačila, nastavite obrate za centrifugo na najvišje možno število. Tako bo perilo dobro ožeto in bo čas sušenja v sušilnem stroju krajši.

Očistite filtre sušilnega stroja

Kadar filtri sušilnega stroja niso očiščeni, se učinkovitost sušenja zmanjša in sušenje traja dlje. Zato po vsakem pranju očistite filter ter odstranite umazanijo z mrežice, pri kondenzacijskih sušilcih pa redno čistite tudi rešetke kondenzatorja, v katerih se ravno tako nabirajo vlakna in druga umazanija.

Čas sušenja

Novejši modeli sušilcev imajo vgrajen senzor vlage in tako sami prenehajo s sušenjem, ko oblačila dosežejo želeno suhost. To pomeni, da sušilec ne bo delal dlje, kot je nujno, pa tudi oblačila se bodo manj obrabila. Če vaš stroj nima senzorja in morate nastaviti zgolj čas sušenja, naravnajte gumb na nekoliko manj časa in preverite suhost – če oblačila še niso posušena, sušilec ponovno vključite za deset minut, nato pa preverite še enkrat. Če nameravate oblačila po sušenju likati, jih nikar ne posušite popolnoma, temveč naj bodo še za malenkost vlažna – tako bo likanje enostavnejše

Sušite na zraku

Zlasti hišno perilo, na primer prte, brisače, posteljnino in manjše tekstilne preproge nikar ne sušite v stroju, temveč raje na zraku. Če ste pri pranju uporabili mehčalec, ne bodo brisače nič kaj bolj trde kot pri sušenju v sušilcu, prihranek energije pa bo velik.

Zamenjajte stroj

Stari pralni in sušilni stroji so precej potratni tako glede porabe energije kot vode, prav tako pa stari stroji perejo slabše in je zato potrebno pranje na daljših programih in z več detergenta. Če je tudi z vašim pralnim strojem in sušilcem tako, da vam delata stroške, kupite nova in bodite pri tem pazljivi na energijski razred. Če redno potrebujete sušilec, vsekakor kupite ločena stroja, ne pa kombiniranega – kombinirani stroji sušijo zelo slabo oziroma so namenjeni sušenju majhnih količin perila (približno pol tistega, kar lahko naenkrat operete).

Pranje ob »nizki tarifi«

Pranje in sušenje perila opravi stroj brez naše prisotnosti – torej ni nobenega izgovora, da ne bi prali ponoči, med 22. uro zvečer in 6. uro zjutraj, ko je elektrika cenejša. Nižja cena velja seveda tudi ob vikendih.