marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Pametna priprava kovčka

Pošlji prijatelju

ženska skuša zapreti prepoln kovčekFotolia

Kako »spakirati« za dopust ali poslovno pot, da boste kovček z oblačili uspeli zapreti in oblačila ne bodo zmečkana?

1. Pripravite vsa oblačila

Pripravite vsa oblačila in dodatke, za katere se vam zdi, da jih boste potrebovali. Nato med njimi naredite selekcijo in jih polovico spravite nazaj v omaro. Najbolje je vzeti oblačila, ki jih lahko uporabimo na različne načine – »legice« lahko oblečete poleg bluze ali namesto nogavic pod krilo, če je mraz; enostavne hlače iz lana lahko oblečete za potep po mestu, za telovadbo ali pa vam služijo kot spodnji del pižame; malo črno oblekico lahko oblečete za večerno zabavo ali pa preko nje oblečete suknjič in greste na sestanek … Ko pripravljate vrhnja oblačila, tisti kos, ki bi v kovčku zavzel največ prostora, vedno oblecite za na pot.

2. Oblačila zvijte

Majice, običajne hlače ter kavbojke in podobna bombažna oblačila zvijte, ne pa zložite – tako se bodo manj pomečkale. Položite jih na dno kovčka.

3. Na zvita oblačila položite zložena oblačila

Preko preprostih zvitih oblačil položite zlikana zložena oblačila, na primer bluze ali suknjiče.

4. Preko zloženih oblačil položite daljše kose oblačil

Preko srajc po celotni dolžini kovčka položite krila in hlače – tako jih boste prepognili zgolj enkrat ali pa še to ne.

5. Ob robovih kovček zapolnite z manjšimi kosi

Ko imate vsa večja oblačila v kovčku, ob robove zatlačite spodnje perilo, nogavice in šale. Da bodo košarice modrčka obdržale obliko, dajte vanje zložene nogavice. Tudi pasovi naj potekajo ob celotnem robu – zlasti širših usnjenih pasov nikoli ne prepogibajte, temveč vedno raztegnite ob robu ali (če je možno) zvijte.

6. Samo trije pari čevljev

Izberite tri pare čevljev – udobne, večerne in športne. Naj bodo takšni, da jih lahko nosite k različnim oblačilom ter za različne priložnosti. Dva para čevljev spravite v plastični vrečki in v kovček, par, ki bi zavzel največ prostora, pa obujte za na pot. Če vas je strah, da bi elegantni čevlji v kovčku izgubili obliko, njihovo notranjost napolnite z nogavicami.

7. Nakit

Vrednejše kose nakita si nadenite, da se ne bi izgubili. Druge spravite v manjšo šatuljico in potisnite med oblačila.

8. Kozmetika

Kremo za obraz, dezodorant, parfum, glavnik in ličila imejte pri sebi v torbici. Če ne greste v hotel, kjer bo za druge potrebščine poskrbljeno, kupite majhen šampon (2 v 1, z balzamom) ter tekoče milo v potovalni embalaži.

9. Najbolj pomembno

Zlato pravilo priprave kovčka za na pot je, da nikar ne pretiravajte. Če bo kovček do vrha poln in ga boste komaj zaprli, se vam bodo vsa oblačila v njem zmečkala. Pa saj veste – bolje je vzeti manj in si kaj sproti kupiti, kot videti cel kup čudovitih oblačil, ki si jih želiš, pa na poti domov zanje ne bi bilo prostora.