marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Ne tratite časa pri likanju

Pošlji prijatelju

likanjeFotolia

Likanje verjetno za nikogar ni priljubljeno opravilo, zato velja z njim opraviti kar najhitreje. Da bi to lahko izpeljali, pa je dobro poznati nekaj pravil likanja, ki zadevo precej olajšajo.

1. Likajte v spalnici. Tako boste lahko uporabili posteljo za zlaganje, razvrščanje ter odlaganje perila, pa tudi garderobna omara z obešalniki bo blizu.

2. Pod prevleko likalne deske položite aluminijasto folijo (ali kupite posebno prevleko). Folija bo odbijala toploto, torej boste lahko perilo likali manj časa ali celo z obeh strani hkrati.

3. Pričnite z likanjem oblačil, ki se jih lika pri najnižji temperaturi, ter nadaljujte do tistih, ki se likajo pri najvišji.

4. Da bo prevleka likalne deske napeta in nezmečkana, jo namestite na desko, ko je še vlažna, nato pa naj se dokončno posuši.

5. Da se izognete zmečkanim in zgubanim rokavom na srajci, dajte v rokav posebno malo likalno desko ali zvito brisačo. Brisačo ali bolj gladko bombažno tkanino lahko ovijete tudi okoli tulca iz trdega kartona.

6. Da se že zlikani deli oblačil ne bodo mečkali, jih likate tako, da zlikani del vedno umikate preko deske proč od sebe.

7. Da se ovratniki in manšeti ne bi mečkali, jih najprej zlikajte po hrbtni strani, šele nato lice. Enako velja za druge dele oblačil ali oblačila, kjer je blago dvojno – najprej zlikajte po notranji strani, nato zunanji.

8. Pletenine iz akrila izgubijo svojo obliko, če jih premikate mokre ali vroče. Torej vsak del vedno do suhega zlikajte in počakajte, da se ohladi, preden ga premaknete.

9. Če želite oblačilo poškrobiti, zmešajte eno zvrhano čajno žličko koruznega škroba s pol litra vode. Mešajte, da se škrob stopi, ter raztopino nalijte v razpršilnik. Perilo zgolj rahlo popršite.

10. Kadar likate rebrasti ali gladki žamet oziroma pliš, ga likajte po hrbtni strani, sicer lahko na njem ostane sled likalnika. Likalnik ne položite na blago, temveč ga držite tik nad njim in nanj zgolj spustite paro. Če je treba, spustite nekaj pare tudi na lice in nato pogladite blago v smeri dlačic z dlanjo.

11. Kadar likate plisirano oblačilo, na primer krilo, na gube namestite sponke za papir, ki bodo držale obliko oblačila, pri tem pa seveda pazite, da s sponkami ne boste potegnili nitke ali celo naredili luknje. Ko polikate del oblačila, sponke ostranite in polikajte do konca – nikoli ne likajte preko sponk.

12. Da vsakodnevna oblačila, ki jih je treba zgolj delno in na hitro polikati (na primer majice) ne bodo imele na polikanem delu sijaja zaradi likalnika, jih nikoli ne likajte po lični strani, temveč obrnite.

13. Da se pri likanju vezenje ter kovinski obročki, zaponke in drugi drobni dodatki ne bi vtisnili v blago, likajte oblačilo z lično stranjo obrnjeno navzdol ter likalnika ne pritisnite nanje.

Oglašujte pri nas

Podobni članki