marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Z jesenskimi živili nad odvečne kilograme

Pošlji prijatelju

Ob svetovnem dnevu hrane, ki ga vse od leta 1979 obeležujemo 16. oktobra ponujamo nekaj nasvetov o tem, katera so jesenska živila, ki topijo maščobe.

Jesen nam ponuja polno zdravih živil, ki ne samo da so okusne, pač pa vsebujejo kopico shujševalnih snovi, ki nam bodo pomagale se znebiti par odvečnih kilogramov, ki smo jih morda pridobili čez poletje.

ZELJE
Že znameniti župnik Sebastian Kneipp je kislo zelje označil kot "krtačo za želodec in črevesje". Kislo zelje izboljša namreč delo črevesne flore in s tem uniči gnilobne bakterije, hkrati pa prečisti prebavne poti. Spodbuja presnovo beljakovin in pomaga pri tvorbi krvi ter krepi živce.
Ob razbremenilnem dnevu z uživanjem kislega zelja dobimo toliko življenjske in telesne energije, da se nam apetit zmanjša za polovico.

BUČA
Buče so kalorijsko zelo revne, ena skodelica vsebuje le 80 kalorij, prispeva pa kar 214 odstotkov priporočene dnevne količine vitamina A in tretjino priporočene količine vitamina C.
Buče zmanjšujejo tveganje za nastanek raka. Pospešuje prebavo in pri tem nase vežejo strupene snovi, žolčne kisline in maščobo. V tkivih uravnava količino vode, znižujejo količino maščob v krvi, razbremenjujejo trebušno slinovko, pomagajo pri težavah z ledvicami in prostato, krepijo imunski sistem.
Buče si lahko pripravite v obliki juhe, kot omako, lahko pa jo skuhate v rižoti.

BRSTIČNI OHROVT
Tudi brstični ohrovt slovi po tem, da nima pretiranih kalorij ob zaužitju… na eno porcijo iam le 68 kalorij. Je vir vlaknin, kar pomeni, da nas nasiti za dlje časa, in s tem odvrača od nezdravih prigrizkov. Če želite zmanjšati količino zaužitih kalorij, in pri tem ne žrtvovati dobrega okusa, je brstični ohrovt prava izbira.
Vsebuje veliko kalcija, magnezij, železo, betakaroten, kalij, fosfor, folno kislino ter vitamine B, C in E.
Je antioksidant ker ščiti pred nastankom raka na prsih in na debelem črevesu, zmanjša tveganje za nastanek koronarnih bolezni in odpravlja slabokrvnost. Spodbuja delovanje trebušne slinovke, ter ščiti pred virusi in bakterijami. Slaba stran brstičnega ohrovta pa je, da povzroča vetrove.
Pripravite si brstični ohrovt z medom, v solati ali kot prilogo.

BROKOLI
Študije kažejo, da kombiniranje zelenjave z npr. testeninami pomaga, da pojemo manj kalorij, kot če bi jedli le ogljikove hidrate in meso. To pa zato, ker zelenjava doda volumen in zato nas hitreje nasiti. Brokoli vsebuje le 31 kalorij na 100 g in 2,4 g vlaknin.
Brokoli je v sorodu z cvetačo. Pri nas je najbolj znan zeleni brokoli, poznamo pa tudi še belega in rdečega.
Odličen je surov, lahko ga pomakate v omako iz čičerike, najslajši pa je v juhi.

JABOLKA
Jabolka so priljubljeno jesensko sadje, saj so bogati vir vlaknin. Vsebujejo 59 kalorij in 4g vlaknin na srednje velik sadež.
Odlični so za malico, suhi jabolčni krhlji pa pomagajo hujšati saj znižujejo raven holesterola v krvi.
Lahko jih uporabite tudi pri kuhanju, tako sladkih kot tudi dietnih jedi.
Privoščite si jabolčne krhlje z kosmiči za zajtrk.