marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Prebavne težave med potovanji

Pošlji prijatelju

azijska natakarica v hoteluFotolia

Da se ne boste vaših počitnic zapomnili le po urejenosti stranišč in časa, ki ste ga zaradi prebavnih motenj preživeli tam, se raje že pred potovanjem pripravite na morebitne zdravstvene nevšečnosti. To velja tako, če potujete v eksotične kraje, ali pa se odpravljate kam bližje domačih krajev.

Vsaka sprememba je lahko za organizem velik stresni dejavnik. Novo okolje in klima, drugačna hrana in različni napori lahko med drugim porušijo ravnovesje med dobrimi in škodljivimi bakterijami v naši črevesni mikroflori, kar posledično vodi do številnih prebavnih težav. Lekarniški farmacevti priporočajo, naj bo sestavni del vaše počitniške prtljage tudi potovalna lekarna, v katero poleg osnovnih sredstev prve pomoči sodijo tudi zdravila in drugi izdelki, ki lahko olajšajo morebitne prebavne težave na poti. O vsebini potovalne lekarne, ki bo prilagojena vašim potrebam na potovanju, pa se posvetujte s farmacevti v lekarnah.

Zakaj pride do prebavnih težav?

Človeški prebavni trakt poseljuje več kot 1014 bakterij, katere uvrščamo v več kot 500 različnih vrst. Največ teh bakterij se nahaja v debelem črevesju, kjer je prisotnih tudi nekaj kvasovk (Candida). Z vidika presnove je debelo črevo najbolj aktiven telesni organ: črevesna mikroflora prispeva k razgradnji in absorpciji hrane, preprečuje naselitve in razraščanje patogenih mikroorganizmov, vpliva na obrambne sposobnosti telesa ter sodeluje pri sintezi nekaterih vitaminov, stimulaciji imunskega sistema in zmanjšanju alergičnih reakcij.

Kar 70 % celic našega imunskega sistema se nahaja v našem črevesju. Za optimalno delovanje imunskega sistema moramo poskrbeti, da bo naše črevesje, ki je sestavljeno iz črevesne mikroflore, črevesne sluznice in imunskih celic, zdravo. Bakterije črevesne mikroflore, med katerimi je 85 % koristnih bakterij, so naravno prisotne na črevesni sluznici in s človekom živijo v sožitju. Črevesna mikroflora mora biti prekrita z dobrimi probiotičnimi kulturami, ki zagotavljajo ravnotežje med zdravimi in škodljivimi bakterijami ter tako preprečujejo, da bi zboleli. Na sestavo, velikost in ravnovesje naravne črevesne mikroflore vplivajo prehrana, uporaba zdravil, stres, okužbe in kemično onesnaženje.

Vsaka sprememba v našem vsakdanu lahko poruši ravnovesje črevesne mikroflore in s tem preobrat iz koristnega v telesu škodljivo delovanje. Torej tudi potovanje ali sprememba bivalnega prostora lahko predstavljata stresno situacijo za telo. Lekarniški farmacevti opozarjajo, da so najpogostejši dejavniki različnih okužb in zdravstvenih težav drugačne klimatske razmere, neugodne higienske razmere, drugačna hrana in pijača, več sonca ter ne nazadnje drugačni virusi in bakterije, na katere telo ni odporno.

Oglašujte pri nas