marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

20 drobnih nasvetov za izgubo teže

Pošlji prijatelju

Ženska je solatoFotolia

Slaba novica je, da povprečen odrasel človek vsako leto pridobi dodaten kilogram. Dobra pa, da se je temu možno izogniti že, če pojemo zgolj 100 kalorij dnevno manj oziroma jih 100 več porabimo.

Če je ta novica prišla za vas nekoliko pozno in morate dejansko izgubiti nekaj kilogramov, potem bo potrebno dnevno porabiti kar 500 dodatnih kalorij oziroma jih zaužiti manj – najbolje je najti uravnoteženo razmerje med obema možnostma, kajti nikjer ne piše, da je treba dejansko odstraniti 500 kalorij s krožnika. Lahko jih zaužijete 250 manj in jih dodatnih 250 porabite pri hoji, ki traja 30 do 40 minut. Seveda pri tem ne boste prišli do hitrih in dih jemajočih rezultatov, boste pa razliko opazili sčasoma.

In kaj lahko še storite?

Naročite dve predjedi

Obroki v restavracijah so večinoma zelo pretirani – in ker jih plačamo, se jih običajno tudi potrudimo pojesti. Bolje je torej naročiti predjedi, saj so ti obroki manjši. Privoščite si torej solato in juho ali testeninsko predjed. Gotovo boste siti, ne da bi si pri tem raztegnili želodec.

Prigrizki v majhnih embalažah

Prigrizke za v službo ter doma kupite v majhnih embalažah. Je že res, da je pri velikih cena na kilogram običajno ugodnejša, vendar s tem veliko tvegate – saj veste, da tudi pri veliki vrečki čipsa ali oreščkov hitro pridete do dna.

Pričnite obrok s solato

Najprej pojejte solato (brez visoko kaloričnega in sladkanega preliva), saj boste tako kasneje pojedli manj. Če jeste solato s sirom, naj bo ta z manj maščobami. Raziskave so pokazale, da ženske, ki pričnejo glavni obed s solato, v povprečju zaužijejo vsak dan kar 10% kalorij manj.

Namočite vilico

Se ne morete odreči solatnemu prelivu? Potem naj vam ga prinesejo vposebni skledici. Tako lahko vilico najprej namočite v kremast preliv ter nato napičite solato. S tem boste zaužili precej manj kalorij kot če bi bila celotna solata namočena v preliv.

Kalorije v kavi

Vse »fensi« vrste kave z različnimi okusi, ki jih ponujajo v naših kavarnah, vsebujejo ogromno kalorij. Dodatki z okusom so namreč lahko tudi tako kalorični kot celo kosilo. Naročite si torej običajno kavo in opozorite, naj vam mlečne pene na vrhu kapučina ali bele kave ne posujejo s čokoladnim prahom ozirom prelijejo s čokoladnim prelivom.

Govorite in hodite

Ko vam zazvoni mobilni telefon, si obujte čevlje in pričnite s hojo. V službi lahko hodite po hodniku ali celo stopnišču, doma pa po dvorišču. Če boste ob »čvekanju« vsak dan 10 minut hodili (s počasnim tempom malo pod 5 km/h), boste v enem mesecu uničili kar 1000 kalorij.

Jejte oreščke

Niso vse maščobe škodljive, temveč so celo koristne za zdravje in boljše delovanje telesa – in telo, ki dobro deluje, bo tudi hitreje izgubljalo kilograme. Za vnos zdravih maščob je priporočljivo vsak dan pojesti pest kikirikijev ali mešanih oreščkov (brez soli!).

Nikar samo ne sedite

Povprečna oseba pri sedenju porabi vsako uro 100 kalorij, pri stanju pa vsako uro 140 kalorij. Dve uri sedenja torej vsak dan zamenjajte za eno uro stanja in že to vam lahko težo v enem letu zmanjša za skoraj 3 kilograme.

Dobro spite

Pomanjkanje spanja poveča proizvodnjo stresnega hormona kortizola, ki med drugim vpliva na apetit. Visok nivo kortizola poveča lakoto. Med drugim pomanjkanje spanja tudi ovira dobro presnovo ogljikovih hidratov, ki se zato spreminjajo v telesno maščobo.