marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Prebranec

Pošlji prijatelju

prebranec s prekajeno svinjinoMN

Receptov za prebranec je malo morje in težko je reči, kateri je »pravi«, saj ga tudi v Srbiji pripravljajo na nekoliko različne načine - že to, da gre v osnovi za postno jed, kipa nji danes marsikdo doda meso, pove veliko. Mi pa imamo radi nekoliko lažjo verzijo prebranca – brez zalivanja z oljem in s pustim mesom (prekajenim svinjskim karejem), dodamo pa tudi malo kečapa, saj nam je všeč sladek okus.
2 žlici olja
350 g bele čebule
1 žlička sladkorja
480 g kuhanega belega fižola (ali 2 konzervi po 400 g oz. vsaka 240 g neto teže)
1,5 žličke rdeče sladke paprike
sol
poper
4 žlice kečapa
100 g prekajenega svinjskega kareja - rezin

Pečico segrejte na 200 stopinj.

Čebulo nasekljajte. V večji globoki ponvi segrejte olje in na njem dolgo ter počasi pražite čebulo, da postekleni in se zmehča, ne sme pa porjaveti. Dodajte sladkor, premešajte, nato odstavite ter vmešajte papriko, sol ter poper po okusu in kečap. Nadevajte v glinen pekač in postavite v pečico za 30 – 50 minut (odvisno od dimenzije pekača oziroma »debeline« prebranca).

Ko je prebranec že lepo gost, na vrh zložite rezine kareja in postavite v pečico še za 10 minut.

(Namig: Dolgotrajni peki prebranca se lahko izognete tudi tako, da vmešate pol žličke moke – hitreje se bo zgostil, pregreje pa se itak dovolj hitro. Ampak nikomur ne povejte!)