marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Pogača z nektarinami(ali breskvami)

Pošlji prijatelju

pogača z nektarinamiMN

Osvežujoč prigrizek iz kvašenega testa in nektarin oziroma breskev in marcipana.

1 jajce

150 ml mlačne vode

30 g stopljenega masla

½ žličke soli

1 vanilin sladkor z burbonsko vaniljo

30 g sladkorja

300 g moke

½ zavojčka instant kvasa

150 g marcipana

3 nektarine ali breskve (cca. 500 g)

30 g stopljenega masla

2 žlici rjavega sladkorja

maslo za pekač

aluminijasta folija

Jajce umešajte. Zmešajte ga z vodo, maslom, soljo, sladkorjem in vaniljinim sladkorjem. Moko zmešajte s kvasom in ji dodajte zmešane tekoče sestavine. Dobro pregnetite. Testo pustite na toplem vzhajati 40 minut. (Vse sestavine lahko nadevate tudi v aparat za peko kruha in ga nastavite na program za pripravo testa, da se zmešajo in testo vzhaja.)

Nektarine oz. breskve operite, obrišite in narežite na dvanajstine (najprej na četrtine, nato vsako četrtino na tri dele). Marcipan narežite na pol centimetra do centimeter velike koščke.

Z maslom obilno namastite okrogel pekač za pite s premerom 28 centimetrom. V pekač pritisnite testo. Obložite ga z marcipanom in rezinami nektarin, rob testa (2 cm) naj ostane prazen. Nektarine in zunanji rob testa premažite s stopljenim maslom in posujte z rjavim sladkorjem. Pustite vzhajati še pol ure.

Pečico segrejte na 200 stopinj in pecite 15 minut, nato vrh kolača prekrijte s kosom aluminijaste folije, znižajte temperaturo na 180 stopinj in pecite še 35 minut.