marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Krofi po ameriško

Pošlji prijatelju

ameriški krofiFotolia

Krofe poznamo v dveh osnovnih oblikah – okrogle in polnjene z marmelado, kot so naši, ter v obliki obroča in s sladkornim prelivom, kot so ameriški.

Za 20 krofov:

1 velik krompir, kuhan in zmečkan (za 250 ml krompirjeve kaše)

10 žličk instant kvasa

500 ml toplega mleka

100 g sladkorja

1 žlička soli

500 g moke

4 žlice olja

olje za cvrtje

2 zavojčka čokoladne ali druge glazure

Čokoladne in pisane mrvice

Cel krompir skuhajte, olupite in zmečkajte (najhitreje bo šlo v mikrovalovni pečici, a ne pozabite z vilico prepikati kožice). Odmerite 250 ml zmečkanega krompirja.

V toplo mleko nadevajte instant kvas in žličko sladkorja ter pustite stati eno minuto, da se kvas aktivira.

Zmešajte moko, sol in preostanek sladkorja, na sredino dodajte pire in kvasec ter 4 žlice olja. Premešajte in dobro pregnetite na pomokani površini.

Testo na pomokani površini razvaljajte na debelino 10 do 15 mm. Z modelom ali kozarcem izrežite 20 krogov, vsakemu pa v sredini z manjšim modelom ali kozarčkom za žganje še manjši krog, iz katerega odstranite testo.

Segrejte olje za cvrtje na približno 190 stopinj – olja mora biti dovolj, da krofi v njem plavajo. Ocvrite po dva ali tri krofe hkrati, ko so pečeni na eni strani, jih obrnite na drugo. Pečejo naj se počasi, da dobijo lepo zlato rjavo barvo.

Pripravite (stopite) čokoladno ali drugo izbrano glazuro, vanjo pomočite eno stran krofa ter posujte s čokoladnimi ali pisanimi mrvicami.

Podobni članki