marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Krofi

Pošlji prijatelju

krofi na krožnikuFotolia

Če ne živite ravno blizu Trojan, se jih izplača pripraviti doma – domači krofi namreč še posebej lepo dišijo (in tudi teknejo).

600 g moke

1 kocka kvasa

350 ml mleka

60 g sladkorja

40 g masla

3 rumenjaki

pol žličke soli

2 do 3 žlice ruma

400 ml marmelade (ni nujno, da je marelična)

olje za cvrtje

sladkor v prahu za posip

Polovico mleka ogrejte, da je mlačno, mu dodajte polovico sladkorja in vanj nadrobite kvas. Posodo pokrijte s krpo, postavite na toplo in pustite, da se kvas speni.

Drugo polovico mleka segrejte do toplega in prelijte v veliko posodo za mešanje. Dodajte mu maslo, sladkor, sol, rum in rumenjake ter zmešajte, nato zraven stresite moko in kvasec. Dobro pregnetite, da dobite enakomerno testo, nato pa postavite na toplo, da vzhaja 40 minut.

Testo na pomokani podlagi razvaljajte na debelino 4 cm in izrežite kroge s premerom 10 cm. Na toplem jih pustite vzhajati 15 do 20 minut, nato jih obrnite, da vzhajajo 15do 20 minut še na drugi strani.

Segrejte olje za cvrtje (na 170 stopinj) in polagajte krofe v olje tako, da gre najprej v olje testo, ki je bilo obrnjeno navzgor. Na vsaki strani naj se krof cvre približno 4 minute.

Ko so krofi pečeni in niso več vroči, vanje z brizgalko nabrizgamo segreto marmelado, nato jih posujemo s sladkorjem v prahu.

Oglašujte pri nas

Podobni članki