marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Dunaj: Mesto kavarn

Pošlji prijatelju

dunajska kava MelangeFotolia

Na Dunaju ne gre brez tradicionalnih kavarn, ki so se v 19. stoletju razširile po vseh provincah monarhije. Ponudba je izjemno pestra, tako da se je včasih kar težko odločiti, kaj bi naročili.

Dunajske kavarne so bile od nekdaj prav posebna institucija, saj so se v njih zbirali umetniki in intelektualci. Kavarne so prostor za klepet s prijatelji, prostor za prebiranje časopisa ali tudi dolgotrajnejše branje knjige ter mesto za debato o aktualnih temah. Še vedno boste našli klasične kavarne v starem stilu, precej pa je tudi modernih. In kaj tam naročiti? Težko se boste odločili, saj je izbira res velika – kadar ljudem ponudba ni prijala, so si namreč izmislili kar svojo vrsto kave. Gotovo pa ne morete »udariti mimo«, če naročite Kapuziner – to je sicer kava s smetano na vrhu, iz katere je najverjetneje nastal izraz kapučino, saj so jo avstrijski vojaki naročali v Italiji ter tako oblikovali besedo »cappuccino«.

Kava na Dunaju ni nujno postrežena topla. Za nekatere velja, da morajo biti postrežene s hladnim mlekom in Dunajčani so prepričani, da ni poleti nič boljšega kot mrzla kava (celo s kockami ledu), ki menda pomaga tudi pri ohranjanju lepote in mladosti.

H kavi se vedno poda tudi rogljiček, jabolčni zavitek ali kos torte – če boste kavo naročili v lokalu, kjer imajo tudi torte, vedno povprašajte, katera je njihova posebnost, saj je takšnih kar nekaj – v kavarni hotela Sacher vam bodo ponudili originalno Sacher torto, v hotelu Imperial kos kvadratne torte Imperial, v čokoladnici Demel so poznani po čudoviti Anini torti …

Kaj naročiti?

Najbolj znani vrsti kave sta:

- Kava Neumann je »obrnjena na glavo«, saj dajo v skodelico najprej stepeno smetano, nato pa jo prelijejo s kavo. Kava se imenuje po patronu znane kavarne Herrenhof.

- Kava Obermayer je dvojna kava, v katero zelo hladno smetano vlijejo preko zadnje strani žličke. Kava je dobila ime po članu Dunajskega filharmoničnega orkestra.

Druge kave:

- Kleiner Schwarzer je majhna kratka črna kava.

- Kleiner Brauner je majhna kratka kava z malo mleka.

- Grosser Schwarzer je dvojna črna kava. Če želite kratko, morate za to reči posebej.

- Grosser Brauner je dvojna kava z mlekom.

- Melange je večja dolga kava z mlekom ter spenjenim mlekom na vrhu.

- Franziskaner je kava »melange«,ki ima namesto spenjenega mleka na vrhu stepeno smetano.

- Kleine Schale Gold je majhna kava z vročim mlekom in mlečno peno.

- Kaffee Verkehrt je velika bela kava z ogromno mleka.

- Kapuziner je dvojna kava s stepeno smetano.

- Cappuccino je podaljšana kava z vročim mlekom in mlečno peno, potresena s čokolado v prahu.

- Caffee Latte je kava z veliko mleka, postrežena v velikem kozarcu. Na vrhu je mlečna pena.

- Einspaenner je kava, ki vam jo postrežejo v tipičnem kozarcu z ročajem(»kanglici«), na njej pa je cela gora stepene smetane. Sladkor vam bodo postregli posebej.

- Fiaker je kava v kozarcu z ročajem (»kanglici«), ki ji je dodano malo ruma. Ime je dobila po fijakarjih oziroma dunajskih kočijažih.

- Maria Theresia je kava v kozarcu z malce pomarančnega likerja in stepeno smetano.

- Irish Coffee je dvojna kava z whiskeyem in sladkorjem, na vrhu pa je stepena smetana. Postrežejo vam jo v kozarcu.

- Wiener Eiskaffee je s hladno kavo prelit vaniljev sladoled, na vrhu pa je seveda stepena smetana.

- Mazagran je dvojna kava, ohlajena s kockami ledu, ki ji je dodan liker Maraschino.

- Geruehrter Eiskaffee je vaniljev sladoled, prelit s hladno kavo ter s smetano, vse skupaj pa je zmešano v enoten napitek. Na vrhu je še dodatna smetana.