marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Kutinova marmelada in kutine v whiskeyu

Pošlji prijatelju

kutineFotolia

Sadež, ki se na videz zdi mešanica jabolka in hruške, diši pa lepše kot najbolj sladke melone – to je kutina. Kutine, ki izvirajo iz Perzije, surove niso užitne, zato iz njih običajno pripravimo žele, jih porabimo za narastke, pene in podobno - še posebej slastna pa je kutinova marmelada.

Kakšen sadež je kutina?

Kutine so menda tista zlata jabolka, s katerimi je Paris obdaroval boginjo ljubezni Afrodito, zato veljajo za simbol ljubezni – a kljub temu ne veljajo za »vsakdanji« sadež, saj surovih ne uživamo, dolgo časa traja, da se omladijo, njihova lupina pa je dolgo časa precej dlakava.

Kako jih izbrati in pripraviti?

Če vam do uživanja kutin ni, jih imejte v košarici, da bodo odišavile vaš dom, saj kutina ne zgnije in diši kar celega pol leta. Če bi radi pripravili kakšno sladkost, pa počakajte, da so kutine popolnoma zrele – da izgubijo dlačice in je olupek mehak, barva pa lepa zlato rumena.

Iz kutine je najbolje pripraviti marmelado, kajti navsezadnje so prav kutine krive, da smo dobili besedo marmelada – ta izvira iz besede »marmelo«, ki v španščini pomeni kutina. Za pripravo marmelad in želejev je nujno, da kutin ne lupimo in ne odstranimo pešk, saj tako ohranimo naravni pektin. Kutinov žele je odlična priloga k mesu, kutine lahko nadevamo ter spečemo kot jabolka, dodajajo pa se tudi jabolčnim pitam. V Franciji iz kutin pripravljajo »cotignac« , v Španiji pa »membrillo« - gre za tako imenovani kutinov sir.

Marmelada iz kutin

Kilogram kutin operite in narežite na kose z olupkom in peškami vred, jih zavrite v dveh litrih vode in kuhajte, da se zmehčajo. Če želite čisto, želejasto marmelado, precedite in ne drobite koščkov, za motno marmelado pa jih pretlačite, da odstranite peške in koščke olupkov ter dobite sadno kašo. Izmerite volumen soka oz. kaše in na 1 liter dodajte približno 650 g sladkorja (po okusu tudi več). Postavite na ogenj in zavrite ter vmes večkrat premešajte. Kuhajte tako dolgo, da prične marmelada iz kutin sama želirati, pri čemer odstranjujte pene s površine. Ko naravni pektin opravi svoje in kapljica marmelade na ohlajenem krožniku tvori kožico, marmelado nalijte v vroče kozarce in zaprite.

Kutine v whiskeyu

Kutine v whiskeyu so lahko priloga k mesu, zlasti k svinjini in divjačini, lahko jih ponudimo k čajnemu pecivu, ali pa jih kot marmelado nadevamo na kruh. Seveda velja opozorilo, da naj jih zaradi alkohola ne uživajo otroci.

500 g kutin dobro operite, jih olupite, razrežite na četrtine in izdolbite predel s peškami – olupkov in pešk ne zavrzite! Meso kutin naribajte na lističe.

Naribajte lupinico 1 biolimone (ali limono prej preko noči namočite v slano vodo, da odstranite kemikalije) in jo ožemite.

Limonino lupinico in sok zavrite v 125 ml vode ter nato dodajte lističe kutin, hkrati pa tudi olupke in del s peški. Kuhajte 5 minut, z vilico odstranite olupke in peške, dodajte 25 g zlatih rozin in kuhajte še 5 minut. Odstavite z ognja, prilijte 200 do 250 ml whiskeya in zaprite v vroče kozarce.

Oglašujte pri nas