marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Zaščita pred krajo identitete

Pošlji prijatelju

ženska s skodelico kave ob računalnikuFotolia

Kraja identitete se vsako leto pripeti na milijone ljudem in tudi v Sloveniji nismo na takšno vrsto kriminala več imuni – zato je dobro vedeti, kako se lahko pred njim obvarujemo.

Pazite na svojo matično in davčno številko

Pazite na svoje dokumente in predvsem svoje davčne številke ne imejte nikoli shranjene v denarnici. Predložite jo zgolj tam, kjer je to absolutno potrebno.

Kupite rezalnik papirja

Do nekaterih podatkov se lahko nepridipravi dokopljejo preprosto tako, da prebrskajo vaše odpadke ter poiščejo papirje, na katerih so vaši osebni podatki. Vse račune, ki so naslovljeni na vaše ime, vse položnice in bančne izpiske torej strgajte na drobne koščke, pozimi zažgite v peči, ali pa si kupite rezalnik za uničevanje dokumentov. Pazljivi bodite tudi pri običajni, »polžji« pošti – pisma, zlasti tista, v katerih so vaši osebni podatki, je najbolje pošiljati priporočeno.

Dokumente in osebne podatke hranite na varnem kraju

Dokumente in pogodbe, kjer se nahajajo vaši osebni podatki, na primer zavarovalno polico za zdravstveno in nezgodno zavarovanje, pogodbo s ponudnikom internetnih storitev in podobno, shranite v predalnik ali omaro, ki ju je možno zakleniti, še bolje pa je, če imate doma sef. Tudi v službi pospravite torbico in denarnico vedno v predal ali omarico – takšno, ki se zaklene.

V denarnici imejte le najnujnejše

Nobenega smisla ni, da imate v denarnici cel kup plačilnih kartic, če jih ne uporabljajte. Imejte le tisto, ki je redno v uporabi – pri tistih, ki jih imate bolj kot ne »za okras«, je večja možnost, da njihove izgube niti opazili ne boste.

Kakšno varnost nudi ponudnik bančnih kartic?

Kadar se odločate za novo kartico, ponudnika vedno povprašajte, kakšni so njihovi varnostni ukrepi. Vas bodo v primeru, da zaznajo kakšno nenavadno poslovanje z vašo kartico (na primer plačilo večje vsote ali v nenavadnem kraju v tujini ali veliko aktivnost kupovanje preko spleta), poklicali ter preverili, ali ste nakupe res opravili vi? Pri nekaterih ponudnikih je takšen način dela normalen, pri drugih morate za to plačati dodatek.

Ne imejte prevelik mesečni limit

Kadar odpirate bančni račun ali zaprosite za novo plačilno kartico, povprašajte o tem, kolikšen je limit – koliko greste lahko pri bančnem računu »v minus« in kolikšni so dovoljeni mesečni stroški pri plačilih s plačilno kartico. Če vam dajo glede na vaš dohodek velik limit, se poskušajte dogovoriti za manjšega – če pride do kraje identitete in kartice bodo nepridipravi tako lahko zapravili precej manj vašega denarja.

Uporabljajte sestavljena gesla

Gesla, ki uporabljajo vašo letnico rojstva, datum poroke ali rojstva otroka, vašo poštno številko, vaš dekliški priimek ali ime vašega pasjega ljubljenčka, si je res enostavno zapomniti, vendar jih tudi nepridipravi najlaže uganejo. Uporabljajte raje gesla, ki so sestavljena iz črk in številk hkrati. Še nekaj pomembnega: za vsako stvar imejte svoje geslo! Če komu že uspe uganiti eno od gesel, bo tako škoda manjša, kot če bi mu s tem odprli vrata do prav vsega.

Kakšno je pametno geslo? Zamislite si poved, nato pa geslo sestavite iz prvih črk besed v tej povedi in dodajte številko. Na primer: Poročila sem se v Ljubljani. Geslo: pssvl1. Če to geslo uporabljate za banko, pred znaki dodajte črko b (bpssvl1).

Preko spleta kupujte s storitvijo PayPal

Če redno kupujete preko spleta, se vam bo prej kot slej zgodilo, da boste ostali tako brez naročenega blaga kot brez denarja – torej se raje včlanite v PayPal in svoje plačilne podatke zaupajte zgolj njim, ne pa vsaki spletni prodajalni. PayPal ima dobro zaščito proti goljufijam, zato boste lahko brez skrbi. Kadar kupujete preko slovenske spletne strani, ki nima možnosti plačila preko PayPala, se dogovorite, da vam pošljejo blago s plačilom po povzetju.

Oglašujte pri nas