marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Primerjajte cene kart za 190 smučišč

Pošlji prijatelju

portret smučarkeFotolia

Mreža Evropskih potrošniških centrov (ECC-Net), katere del je tudi Evropski potrošniški center Slovenija, ki deluje pod okriljem Zveze potrošnikov Slovenije, je prvič pripravila pregled cen smučarskih vozovnic za kot 190 smučišč iz dvajsetih evropskih držav in Švice.

Zbrani so podatki, ki so jih preko posebnega vprašalnika posredovala smučarska središča, med slovenskimi smučišči pa so sodelovala smučarska središča Krvavec, Kranjska Gora, Kanin ter Stari Vrh. Pregled vsebuje cene enodnevnih in šestdnevnih smučarskih vozovnic za otroke, mladino in odrasle. Za lažjo primerjavo so smučišča razdeljena glede na dolžino smučarskih prog. Predstavljena je tudi dodatna ponudba smučišč (proge za deskarje, tekaške proge, drsališče, sankaške proge, dodatna ponudba npr. vožnja s konjsko vprego, ipd.), ter kontaktni podatki za smučišča.

Priljubljena smučišča

Cene enodnevnih smučarskih vozovnic v evrih za odrasle na nekaterih najbolj priljubljenih smučiščih slovenskih smučarjev:

Forni di Sopra, Italija: 26,00 (16 km prog)

Cerkno: 28,00 (18 km prog)

Kranjska Gora: 29,00 (20 km prog)

Krvavec: 29,00 (30 km prog)

Kanin/Sella Nevea: 29,00 (30 km prog)

Rogla: 29,00 (12 km prog)

Mariborsko Pohorje: 29,50 (41,5 km prog)

Tarvisio/Trbiž-Višarje, Italija: 29,00 (32 km prog)

Gerlitzen/Osojščica, Avstrija: 35,50 (51 km prog)

Grossglockner/Heiligenblut, Avstrija: 36,50 (55 km prog)

Lednik Moelltall, Avstrija: 39,50 (53 km prog)

Katschberg, Avstrija:38,00 (70 km prog)

Bad kleinkirchein, Avstrija:40,00 (103 km prog)

Nassfeld/Mokrine, Avstrija: 40,00 (110 km prog)

Saalbach/Hinterglemm, Avstrija: 42,50 (200 km prog)

Zillertall 3000/Eggalm, Avstrija: 42,00 (227 km prog)

Kronplatz, Italija: 42,00 (107 km prog)

Val Gardena, Italija: 43,00 (175 km prog)

Pregled cen in ponudbe preostalih smučišč je dostopen na spletni strani www.epc.si ter www.zps.si.

Jana Huč Uršič, vodja EPC Slovenija je povedala: »Pri primerjavi cen smučarskih vozovnic ugotavljamo, da so glede na dolžino prog slovenska smučišča dokaj draga. Cene enodnevnih smučarskih vozovnic se na večjih slovenskih smučiščih gibljejo med 28 in 29,50 evrov. Seveda pa je treba pri primerjanju cen smučarskih vozovnic upoštevati tudi oddaljenost smučišča od doma ter dodatne stroške, povezane s tem. Pri odločitvi, kam se odpraviti na smučanje, je poleg cene potrebno upoštevati tudi potrebe in želje posameznega smučarja. Družine z majhnimi otroki običajno ne potrebujejo »mega« smučarskih centrov. Za učenje smučanja so primerna tudi manjša smučišča, ki so običajno tudi cenejša.«

Tako obsežen pregled cen smučarskih vozovnic in ponudbe smučarskih centrov na enem mestu je dobrodošel pripomoček pri odločitvi, kam se odpraviti na smučanje. V EPC Slovenija upajo, da bo v pomoč čim večjemu številu slovenskih smučarjev.

Koristni nasveti

Vsem potrošnikom na EPC Slovenija svetujejo, da pred dokončno izbiro smučišča:

- premislijo, kaj od smučišča pričakujejo in kaj potrebujejo,

- primerjajo ceno in ponudbo (ceno vozovnice glede na dolžino prog, posebne akcijske popuste in ugodnosti, dodatno ponudbo…)

- upoštevajo tudi druge stroške (oddaljenost od doma, stroške z gorivom, cestnine, prenočišča…)

- si pravočasno uredijo zdravstveno zavarovanje, še posebej to velja za smučanje v tujini.

Slovenske smučarje, ki se odpravljajo na smučanje čez mejo, želi Evropski potrošniški center še spomniti, da se lahko v primeru težav s ponudniki blaga in storitev po pomoč obrnejo na Evropski potrošniški center v Sloveniji ali na Evropski potrošniški center v drugi državi EU, kjer so naleteli na težave. Kontakti podatki vseh centrov v mreži ECC-Net so dostopni na spletni strani www.epc.si. Pomoč centrov v mreži ECC-Net je pri razreševanju čezmejnih potrošniških težav za potrošnike brezplačna.

Zveza potrošnikov Slovenije, sporočilo za javnost, januar 2011