marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Slaba fotoknjiga lahko tudi razpade

Pošlji prijatelju

študentski par s fotoknjigoFotolia

V najnovejši številki potrošniške revije VIP so objavljeni rezultati primerjalnega testa fotoknjig. Kljub temu, da le-te predstavljajo nekoliko dražjo možnost od klasičnih albumov, se zanje odloča vedno več potrošnikov, saj jo lahko ti oblikujejo in prilagodijo svojim željam in potrebam. Rezultati VIP testa Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) so pokazali, da lahko fotoknjiga, ki je slabe kakovosti, tudi razpade.

Po končanih dopustih in počitnicah pričnemo razmišljati o urejanju fotografij. Ena izmed možnosti je tudi fotoknjiga, ki predstavlja sodobno alternativo klasičnim albumom. Potrošnik jo lahko v celoti oblikuje glede na svoje potrebe in želje, izbira med različnimi formati, trdimi in mehkimi platnicami ter kakovostjo papirja, poleg fotografij pa vanjo vpiše različne opombe ali kar vzpostavi dnevnik. Kdor si vzame nekaj več časa in ima vsaj malo oblikovalske žilice, lahko doma pripravi pravo nizkonakladno knjigo.

Zveza potrošnikov Slovenije je na primerjalnem testu preverjala kakovost fotoknjig šestih domačih in dveh tujih ponudnikov, in sicer: Blurb, Cewe (Digifotolab), Digifot, Fotobuch, Foto GM; Fotoknjiga.net, Foto Tabor in Hofer. Skupno oceno "zelo dobro" sta dosegla Digifot in Foto Tabor, najslabše pa se je odrezal izdelek ponudnika Fotoknjiga.net, ki je prejel oceno "nezadovoljivo".

Največ pozornosti so namenili kakovosti izdelave platnic, vezavi in papirju, pomemben del ocene pa predstavlja tudi razumljivost in nadzor nad oblikovanjem. Preverjali so tudi programsko opremo, ki predstavlja prvi in najpomembnejši stik z uporabnikom, zato so programi, ki niso prevedeni v slovenščino, prejeli nižjo oceno. Boštjan Okorn, vodja primerjalnega testiranja pri ZPS, poudarja: "Programska oprema je tista, ki najbolj zaznamuje uporabniško izkušnjo in razlike med testiranimi fotoknjigami so že tu zelo opazne. Vedeti namreč moramo, da kakovosten program za izdelavo fotoknjig omogoča zelo preprosto postavitev fotografij in besedila, ki bistveno presega zmožnosti klasičnega albuma."

Primerjava cen na stran fotoknjige, skupaj s stroški obdelave in poštnine, je pokazala velik cenovni razpon, saj je najnižjo ceno dosegel ponudnik Hofer, kjer stane ena stran 0,80 evra, najvišjo pa Foto GM, 1,49 evra, kar predstavlja 86 odstotkov višjo ceno. Da vse izdelane fotoknjige niso enako kakovostne, pa dokazuje fotoknjiga ponudnika Fotoknjiga.net, pri kateri so na testu že med prvim listanjem razpadle strani. Pri postopku naročanja je bila v ospredju enostavnost, možnost ponovnega naročila ali spremembe naročila. ZPS je negativno presenetilo dejstvo, da večina ponudnikov ne omogoča plačila s kreditno kartico ali kakšno drugo sodobno obliko plačevanja (npr. Moneta, Paypal, itd.), kar poveča stroške nakupa, saj je treba Pošti Slovenija plačati provizijo ob plačilu po povzetju.

Zveza potrošnikov Slovenije, izjava za javnost, 18. 8. 2010