marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Hranjenje živil v hladilniku

Pošlji prijatelju

ženska nekaj išče v hladilnikuFotolia

Plesen in vonjave se med živili v hladilniku lahko hitro širijo, zato je treba vedeti, kako jih hraniti, da bodo čim dlje sveža in med njimi ne bo prihajalo do kontaminacije.

Meso in perutnina

Sveže meso in ribe hranite v originalni embalaži iz trgovine. Če embalažo odprete in meso ali ribe »presortirate« ter spravite v drugo embalažo, je večja možnost, da hrano izpostavite škodljivim bakterijam. Kadar kupite meso pri mesarju oziroma sveže ribe v ribarnici, pod vrečko podstavite pladenj iz stiropora ali krožnik, dane bi od vrečke kapljalo.

Mlečni izdelki

Kadar mleko ali smetano prelijete iz originalne embalaže v servirni lonček (na primer za h kavi), pa ne porabite vsega, tekočin nikoli ne zlivajte nazaj v prvotno embalažo. Enostavno lonček pokrijte s plastično folijo in postavite v hladilnik.

Trde sire imejte v originalni embalaži (najbolje vakuumirane), dokler jih ne potrebujete. Nato jih zavijte v povoščen papir, plastično folijo ali jih dajte v posebno posodo za sir.

Sadje in zelenjava

Sadje in zelenjavo imejte v ločenih predalih v hladilniku, najbolje je, da ne kombinirate različnih vrst (kar pa je skorajda nemogoče). Različne vrste sadja in zelenjave namreč oddajajo različne pline – in kar ena vrsta odda, lahko pri drugi povzroči propadanje.

Sadje in zelenjavo, ki se rada izsuši, hranite v hladilniku v vrečkah, ki pa naj bodo perforirane (z luknjicami) ali naj bodo odprte. Tako se bo zadržalo dosti vlage, zrak pa bo še vseeno krožil.

Sadja in zelenjave nikoli ne operite, preden jih daste v hladilnik – tako bi namreč še hitreje prišlo do gnitja in plesni.

Ostanki hrane

Ostanke hrane je najbolje hraniti v neprodušnih plastičnih posodicah. Vedno dobro zaprite pokrov!

Kadar vam ostane veliko tople hrane, jo je najbolje shraniti v več manjših posodic, da se hitreje ohladi. Nekateri škodljivi mikroorganizmi namreč preživijo kuhanje in se lahko pričnejo razmnoževati, če je hrana predolgo na sobni temperaturi. Hrana naj nikoli ne čaka več kot dve uri, da jo pospravite v hladilnik!

Kadar hrane iz pločevinke ne porabite v celoti, je nikoli ne postavite v hladilnik kar v pločevinki, saj lahko dobi okus po kovini. Vedno je pretresite oziroma prelijte v plastično posodico in pokrov dobro zaprite.

Še zadnje pravilo: hladilnik ne sme biti nikoli preveč poln! Če ga natlačite od vrha do tal, hladen zrak v njemu ne bo zadovoljivo krožil.