marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Postelja kot iz kataloga

Pošlji prijatelju

lepo pogrnjena posteljaFotolia

Sprememba videza vaše spalnice je povsem enostavna – dovolj je že, da zamenjate posteljnino. Tako ne boste nikoli v zadregi, kadar morate obiskom razkazati svoj dom, pa tudi vam bo na novo urejen prostor bolj pri srcu, saj bo postelja videti kot iz prodajnega kataloga.

Pričnite tako, da izberete barve. Lahko se odločite za klasično posteljnino brez vzorcev, še bolje pa bo, če izberete kar tri barve. Tudi kombiniranja različnih vzorcev se ne prestrašite.

Kako do razkošne postelje?

Pričnite s pregrinjalom za ležišče oziroma vzmetnico, ki ležišče ščiti in naredi veliko bolj udobno.

Rjuhe kupite, kadar koli vidite, da jih imajo kje na razprodaji. Seveda naj bodo barvne. Ko boste postiljali posteljo, boste zgornjo rjuho namestili na postelji tako visoko, da boste njen rob lahko zavihali preko odeje oziroma pregrinjala, zato bo barvna rjuha precej bolj primerna kot bela – sobo bo prav osvežila.

Odeja oziroma prevleka za odejo je lahko kakršne koli barve in s kakršnim koli vzorcem, je pa dobro izbrati odejo večje velikosti, kot je postelja. Tako bo lahko segala čez rob postelje in jo boste lahko celo spodvili pod ležišče. Najboljši učinek boste seveda dosegli z debelimi pernicami, če ste alergik, pa goje perje seveda zamenjajte za alternativo, ki vam ustreza. Ne pozabite: bolj kot je pernica polnjena s perjem oziroma več kot je polnila v odeji, bolj razkošen bo videz. (Poleti lahko pernico zvečer tudi odgrnete in ste pokriti zgolj z zgornjo rjuho.

Preko pernice ali zgolj na njenem spodnjem delu (pri nogah) lahko namestite še pregrinjalo. Najbolje je, da ga zložite na tretjino dolžine in z njim prekrijete spodnji del postelje. Če imate sicer pisano posteljnino z vzorcem, je najbolje, da je to pregrinjalo zgolj v eni barvi. Izberite takšno, ki je prisotna že v posteljnini oziroma v prevleki za pernico, vendar ne tisto, ki jo je največ – ravno obratno: pregrinjalo naj bo v odtenku, ki ga je na posteljnini najmanj.

Če glede svoje izbire barv in vzorcev niste povsem prepričani sami vase, lahko razkošen videz ustvarite tudi s posteljnino brez vzorca, kjer so rjuhe, prevleke za pernico ter blazine in pregrinjalo v podobnih barvah – na primer bež pregrinjalo, pernica v barvi brona in blazine v barvah od brona do čokoladno rjave in bež. Bogat videz pa lahko seveda dosežete tudi z belo – vendar pa bo postelja videti bolj kot v kakšnem centru za dobro počutje, torej zelo »prečiščeno«, kar pomeni, da mora biti takšen tudi preostanek sobe (brez krame!).

Kako pa urediti blazine? Najprej čisto k vzglavju namestite »povštre«, ki jih boste dejansko uporabljali za spanje, pred nje oziroma preko njih pa namestite okrasne blazine. Razporedite jih lahko na več načinov, na primer tako, da je sta na vsaki strani (zakonske) postelje največji blazini zadaj, spredaj pa so vse manjše. Drugi način je, da uporabite nekaj manj okrasnih blazin, vendar se pri njih osredotočite na intenzivne barve. Za nekoliko bolj moderen videz lahko na vsaki strani postelje dve večji blazini položite eno vrh druge, pred njiju pa daste nekoliko bolj podolgovato blazino, ki se nanju naslanja. Ali pa zložite v »stolp« kar tri blazine ali … Saj veste, možnosti so neskončne, ampak okrasne blazine vsekakor potrebujete: brez njih in debele pernice postelja namreč ne bo videti kot bi morala.