marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Potovalna lekarna – spisek zdravil in potrebščin

Pošlji prijatelju

portret ženske on zvezku in pisaluFotolia

Ko se odpravljamo na počitnice ali potovanje, lekarniški farmacevti priporočajo, naj bo obvezen del prtljage tudi potovalna lekarna. Poleg osnovnih sredstev prve pomoči sodijo v potovalno lekarno tudi zdravila in drugi izdelki, ki lahko olajšajo morebitne težave na poti. Kjer koli se vam lahko pripetijo manjše nezgode, zato je pomembno, da imate s seboj nekaj najnujnejših pripomočkov, da si lahko pomagate kar sami in da vam ni potrebno počitnic prekinjati z iskanjem najbližje ambulante in lekarne.

Kaj vse je treba preveriti?

Preden se odpravite na počitnice, preverite:

- da imate veljavno evropsko zdravstveno kartico,

- ali je za potovanje v tujino potrebno posebno potrdilo ali morda dodatno zdravstveno zavarovanje. Prepričajte se tudi, kaj vam dodatno zavarovanje zagotavlja

- ali je potrebno preventivno cepljenje oziroma zaščita zdravili. Podatke o tem dobite na spletni strani Inštituta za varovanje zdravja ali v najbližjem Zavodu za zdravstveno varstvo, kjer vas tudi cepijo,

- vsebino svoje priročne potovalne lekarne.

Kako pripraviti zdravila?

Zdravila, medicinske pripomočke in druga sredstva v osebni potovalni lekarni je treba izbrati glede na starost in zdravstveno stanje dopustnika oziroma popotnika, način in trajanje potovanja ter kraj potovanja in razvitost zdravstvene službe in dostopnost medicinske oskrbe v kraju, kamor potujemo.

Upoštevajte tudi navodila o primernem shranjevanju zdravil. Praviloma se zdravila shranjujejo pri sobni temperaturi- to je do 25ºC, na temnem in suhem mestu. Temperatura v prevoznih sredstvih je lahko precej višja, zato je najbolje, da zdravila na poti hranite v posebni hladilni torbi. Če potujete z letalom, naj bodo zdravil v vaši ročni prtljagi (ali je to dovoljeno, se prepričajte pri konkretnem letalskem prevozniku). Določena zdravila je potrebno hraniti na hladnem (npr. inzulin)- na voljo so posebne torbico z vstavljenim hladilnim vložkom.

Tudi za vsebino priročne potovalne lekarne veljajo splošna opozorila: shranjujte jo izven dosega otrok, preverite rok uporabe tako zdravil kot tudi ostalih pripomočkov, tudi izdelkov za zaščito pred soncem!

Kakšna zdravila in pripomočke izbrati?

Vsaka potovalna lekarna naj vsebuje:

1. zdravila, ki jih redno jemljete in vam jih je predpisal vaš osebni zdravnik,

2. pripomočke za oskrbo odrgnin in manjših ran:

- sredstvo za dezinfekcijo ( raztopina joda ali dezinfekcijski robčki), rano lahko očistimo tudi z blago milnico in tekočo vodo.

- sterilne gaze in lepilni trak, povoje, obliže različnih velikosti,

3. termometer za merjenje povišane telesne temperature,

4. repelente- sredstva, ki nas ščitijo pred komarji, klopi in ostalimi insekti.

5. sredstva za sončenje s koži primernim zaščitnim faktorjem za zaščito izpostavljenih delov telesa in ustnic ter izdelki za nego telesa po sončenju.

6. zdravila:

- analgetiki- antipiretiki za znižanje povišane telesne temperature in lajšanje bolečin.

- medicinsko oglje, kapsule proti driski in oralna rehidracijska sol za lajšanje težav pri driski

- ostala zdravila glede na težave, ki se vam lahko pojavijo:

zaprtje (zdravilo proti zaprtju v obliki tablet, svečk ali čaja), zgaga in želodčne težave (antacidi in zdravila proti zgagi in želodčnim težavam), slabost in bruhanje (tablete proti slabosti in bruhanju na vožnji z avtomobilom, avtobusom, ladjo ali letalom), prehlad in boleče grlo (antiseptik za usta in žrelo, kapljice za nos), težke in otekle noge (mazilo ali gel z izvlečkom kostanja za boleče in otekle noge, za daljša potovanja je priporočljiva tudi uporaba posebnih elastičnih nogavic).

Izbiro zdravil naredite skupaj z vašim zdravnikom ali farmacevtom. Opozorite na svoje eventualne zdravstvene težave in na zdravila,ki jih sicer uporabljate, saj je izbor zdravil za priročno potovalno lekarno odvisen tudi od tega. Prisluhnite tudi navodilom za pravilno uporabo vsakega zdravila. Vedno preverite na ovojnini odtisnjen datum, do kdaj so zdravila še uporabna, na pot pa jih vzemite v originalni embalaži skupaj z navodilom za uporabo.

Sporočilo za javnost, Lekarne Ptuj