marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

SAMOPREGLEDOVANJE DOJK

Pošlji prijatelju

S pregledovanjem in spoznavanjem svojih dojk naj bi dekleta pričela že v poznih najstniških letih in nadaljevala vse življenje. Pregled je treba opraviti enkrat mesečno, po končani menstruaciji. Po izgubi menstruacije bi si ženske morale pregledati dojke na izbrani dan v mesecu. Z rednim pregledovanjem ženska najbolje spozna svoje dojke in hitro ugotovi, kdaj spremembe niso običajne.

Kako se pregledujemo same?

Po kopanju si oglejte dojke v ogledalu in jih primerjajte. Prepričajte se, da ni nobenih vidnih sprememb. Nato sklenite roke za glavo in ponovno poglejte, ali so opazne kakšne spremembe.
Dvignite desno roko in položite levo dlan na desno dojko. Iztegnite prste in jih stisnite skupaj ter s krožnimi gibi pretipajte celo dojko. Začnite na zunanjem obodu dojke in se z roko pomikajte proti bradavici. Ponovite postopek še za levo dojko.
Nagnite se naprej in podprite desno dojko z desno roko. Z nežnimi krožnimi gibi leve roke rahlo pritiskajte na dojko. Ponovite postopek še za desno dojko.
Nagnite se naprej, spustite levo roko. S stisnjenimi prsti desne roke pretipajte levo pazduho, nato ponovite pregled še z razprtimi prsti. Ponovite postopek še za desno pazduho.

Na kakšne znake moramo biti pozorni ob samopregledovanju dojk?

- Bulica ali zatrdlina v dojki oz. pod pazduho.
- Vdrta prsna bradavica ali spontan izcedek iz dojke.
- Sprememba oblike ali velikosti dojke.
- Sprememba barve kože.

Če opazite katerega izmed teh znakov, obiščite zdravnika družinske medicine ali ginekologa oziroma kliknite na www.europadonna-zdruzenje.si, kjer si lahko preberete več o raku dojk.

Vir (besedila in slike, pridobljeno 9.9.2019): http://mama.si/zenska/5629