marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Priprava mize za formalen obrok

Pošlji prijatelju

pogrinjek za poročni obedFotolia

Kadar jeste v krogu družine, je seveda priporočljivo, da ne pretiravate s krožniki, kozarci in jedilnim priborom, saj boste tako prihranili čas in denar, ob bolj slavnostnih in uradnih priložnostih pa je vendarle potrebno vedeti, kam postaviti žličko za desert, kozarec za vodo, nož za maslo in tako naprej.

Glede na razporeditev, kot ste je vajeni iz kakšne fine restavracije, se zdi pravilna razporeditev krožnikov, kozarcev in jedilnega pribora na mizi morda res zapletena, vendar v resnici ni tako. Vrstni red razporeditve je precej preprost!

Zgornja vrsta, od leve proti desni

1. Krožnik za kruh z nožkom za maslo (zgoraj levo od glavnega krožnika)

2. Skodelica za kavo (zgoraj desno od glavnega krožnika)

3. Kozarec za vodo

4. Kozarec za vino

5. Kozarec za liker

Spodnja vrsta, od leve proti desni

1. Vilica za solato/predjed

2. Vilica za glavno jed

3. Vilica za desert

4. Glavni krožnik, na katerem je krožnik za juho/solato kot predjed

5. Nož

6. Mala žlička

7. Žlica za juho

Priprava pribora je vsekakor odvisna od jedi, ki jih nameravate ponuditi, ter od njihovega vrstnega reda – pravilo je, da pribor jemljemo z mize od zunaj navzven, torej proti glavnemu krožniku.

Kam pa položiti prtiček ali papirnato servieto? To je nekoliko bolj prepuščeno domišljiji in tudi vaši spretnosti pri tem, kako boste prtiček dekorirali ali zložili. Lahko ga lepo zložite in položite na krožnik, poleg jedilnega pribora na levo stran, ali pa ga celo namestite tako, da se »šopiri« iz kozarca za vodo.