marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Bonton za mizo

Pošlji prijatelju

tri nasmejane ženske ob kosiluFotolia

Imate poslovno kosilo s klientom? Ste povabljeni na sprejem? Tudi tisti, ki greste zgolj na praznovanje ob večerji k prijateljem, morate poznati sodobni bonton za mizo.

Kako sedimo?

Za mizo sedimo na celotnem sedalu stola, ne zgolj na njegovem robu, pri tem pa smo lahko naslonjeni na naslonjalo stola. Komolci ne smejo biti na mizi.

Kako uporabljamo prtiček?

Prtiček si razgrnemo v naročje in si z njim popivnamo usta tudi preden pijemo (da na kozarcu ni mastnih madežev). Če odidemo od mize med obrokom, ga s čisto stranjo navzgor položimo na stol. Ko smo zaključili z jedjo, položimo prtiček s čisto stranjo navzgor levo od krožnika.

Pribor

Pribor vedno jemljemo od zunaj navznoter (proti krožniku). Če med obedom začasno odložimo pribor, ga enostavno odložimo na krožnik kot smo ga držali (vilico levo, nož desno) – ne prislonimo ga na rob krožnika, saj tako s pribora teče proti ročaju in si lahko kasneje umažemo prste. Ko z jedjo zaključimo, nož in vilico položimo vzporedno na desni strani.

Kočljivo …

Včasih se je spodobilo »dober tek« zaželeti le doma, danes pa je dopustno, da na uradnih kosilih in večerjah »dober tek« nevsiljivo zaželi gostitelj.

Hrane nikoli ne pihamo!

Zobotrebci se ne uporabljajo, zato si hrano izmed zob pojdite odstraniti na stranišče.

Skodelice za kavo se ne sme držati tako, da je mezinec iztegnjen proč od ročaja, temveč mora biti upognjen kot ostali prsti.

Kozarec za peneče in belo vino je treba vedno držati za pecelj.

Kadar si hrano nadevamo sami. Si vzamemo le toliko, kot je bomo pojedli. Če nam jo nadevajo drugi, je povsem sprejemljivo, če na krožniku pustimo kar je preveč oziroma nam ne tekne.

Nazdraviti mora gostitelj.

Kruh položimo na krožniček za kruh, odlomimo košček in ga namažemo. Celo rezino se lahko namaže le pri zajtrku.

Krompir lahko režemo, ne smemo pa ga na krožniku pretlačiti z vilicami.

Špagetov ne smemo rezati.

Jed lahko dodatno solimo in popramo šele potem, ko smo jo že poskusili, vendar je tudi takrat bolje, da se temu izognemo.

Hrane nikoli ne poskušamo pri bifeju! Z bifeja si lahko postrežemo večkrat, zato hladne predjedi, glavne jedi in sladice nikar ne tlačite na isti krožnik.

Za mizo se ne pogovarjamo o temah, ki so neprijetne ali lahko privedejo do prepirov. Izogibamo se debatam o politiki in boleznih ter podobno. Nikoli ne govorimo s polnimi usti!

Vir: Silke Schneider-Flaig, Veliki novi bonton, Mladinska knjiga