marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Odstranjevanje klopov

Pošlji prijatelju

steklenička s klopomFotolia

Odstranjevanje prisesanega klopa s psa ali mačke je povsem enostavno, dobro pa je poznati pravi postopek.

Da odstranite klopa s psa ali mačke, potrebujete posebno plastično pinceto, namenjeno prav temu, ali pa kar običajno pinceto z dobro konico, ki ne sme biti široka oziroma široko brušena. Tako boste klopa lahko odstranili, ne da bi stisnili njegovo telo. To je izjemno pomembno, kajti če klopa stisnete, bo iz njega v telo vašega psa ali mačke prešlo še več nevarnih snovi. Zaradi tega vam odsvetujemo tudi, da bi klopa skušali odstraniti kar s prsti – če klopa stisnete on njegov trup poči, boste namreč tudi sami prišli v stik z nevarnimi bakterijami, če je klop okužen.

Ko klopa odstranite, se na koži pogosto pojavi reakcija, ki lahko traja tudi teden dni – mesto reakcije na koži negujte s primernimi mazili po priporočilu veterinarja. V nekaterih primerih lahko ostane mesto klopovega ugriza tudi stalno prizadeto ter je videti kot mala brazgotinica, na kateri dlaka ne raste več. Do vsega tega pride zaradi iritacije in uničevalne sline klopa, ne pa zaradi tega, ker bi v koži ostal del klopove glave – če klopa pravilno odstranjujemo, je namreč skorajda nemogoče, da bi glava ostala v koži.

Pravilen postopek odstranjevanja

1. Klopa primite s pinceto kolikor blizu kože je možno, torej za glavo in ob ustih, ne pa za zadek.

2. Brez cukanja trdno držite pinceto in klopa potegnite naravnost ven. Klopa ni potrebno obračati, niti slučajno pa ga ne vlecite sem in tja.

3. Pri odstranjevanju klopa le-tega ne mažite s petrolejem, oljem, alkoholom … To ne pomaga, da bi klop popustil, temveč bo še bolj razdražen in bo v telo spustil še več sline z nevarnimi bakterijami.

4. Klopa odplaknite pod tekočo vodo, kar ga ne bo ubilo. Če ga želite ubiti, ga je potrebno dati v alkohol – a zakaj bi si »mazali roke«?

5. Rano po odstranitvi klopa razkužite. Če imate doma antibiotično mazilo za psa ali mačko, lahko z njim namažete mesto ugriza.

6. Temeljito si umijte roke.