marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Prva mamografija

Pošlji prijatelju

rožnata pentlja na prsihFotolia

Redne mamografije lahko zagotovijo zgodnje odkrivanje raka na dojkah, kar pomeni, da ga lahko tudi pravočasno zdravimo ter tudi ozdravimo – večina rakov na dojkah je namreč ozdravljivih, če jih odkrijemo pravočasno. Mamografija (rentgensko slikanje prsi) mora biti zato reden del zdravstvene oskrbe žensk.

Tipi mamografij

Diagnostična mamografija se uporabi, kadar imajo ženske simptome bolezni dojk, na primer zatrdlino, spremembo na koži ali izcedek iz bradavice. Presejalna mamografija pa se uporablja pri zdravih ženskah, pri katerih ni nobenih opaznih sprememb – z njo naj bi odkrili ženske, ki so na videz zdrave, a že imajo predstopnjo ali začetno obliko bolezni.

Presejalna mamografija v okviru programa Dora, zajema ženske med 50. in 69. letom, saj je to obdobje, ko je verjetnost za bolezen največja. Res, da oboleva tudi mnogo mlajših žensk, vendar redkeje, prav tako pa pri njih mamografija ni tako uspešna, saj je tkivo njihovih prsi še pod vplivom spolnih hormonov. Zato se mlajše ženske napoti na mamografijo le takrat, kadar obstajajo pri njih simptomi bolezni oziroma spadajo v skupino z dejavniki tveganja (rak dojk v družinski anamnezi ali težave kot so zatrdlina, vnetje, sprememba na koži ali bradavici, bolečine, izcedek).

Če imate raka dojk v družinski anamnezi, potem se o tem vsekakor pogovorite s svojim zdravnikom (ginekologom), ki vam bo svetoval, kakšni pregledi so primerni že pred petdesetim letom – ultrazvoki, genetski testi, mamografija …

Kaj pričakovati?

Na mamografijo se ni treba pripravljati, je pa dobro, da se pred rentgenskim slikanjem ne mažete s kremami in ne uporabljate deodoranta ter parfuma, saj lahko to vpliva na kakovost posnetka. Če greste na mamografijo še v rodni dobi (torej še imate menstruacijo), jo je najbolje opraviti med 5. in 15. dnem menstrualnega ciklusa, ko so dojke najmanj napete in bo posnetek najbolj razločen.

Mamografija poteka v sobi za rentgensko slikanje. Morali se boste sleči do pasu, nato pa vam bo radiolog dojko stisnil med dve kovinski plošči, da se tkivo dojke razpre in se poveča preglednost tkiva. Vsako dojko je treba slikati dvakrat – torej jo stisnejo enkrat vodoravno in enkrat navpično.

Postopek stiskanja je lahko neprijeten in nekaterim tudi boleč, zato je pomembno, da se čim bolj sprostite. Na srečo traja zgolj nekaj sekund. Radiacija med rentgenskim slikanjem je minimalna, zato ne povečuje tveganja za raka, prav tako pa ni škodljivo stiskanje prsi.

Izvidi

Približno ena od desetih žensk, ki so opravile mamografijo, potrebuje nadaljnjo obravnavo, vendar se tudi pri teh v 95 odstotkih izkaže, da gre za nenevarne (benigne) spremembe. Na 1000 mamografij v razvitem zahodnem svetu odkrijejo običajno od 2 do 4 rake dojk.