marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Kako dati mački tableto?

Pošlji prijatelju

mačka pri veterinarjuFotolia

Mačkam ni možno dopovedati, da naj pogoltnejo tableto, ki jo je predpisal veterinar, zato lahko »prepričevanje« traja precej dolgo – naučite se nekaj trikov, da bo vse skupaj lažje.

Naš prvi nasvet je, da mački takrat, ko mora jemati zdravila, najprej skrajšate kremplje, sicer se bodo ti kar dostikrat zarili v vašo kožo. Nikar seveda ne skušajte dati mački tablete takoj po tem, ko ste ji pristrigli kremplje, saj bo že precej razdražena.

Kadar mačka nima prehranskih omejitev ter vam veterinar naroči, da ji dajte zdravilo s hrano, je tableto najlažje skriti v košček hrane. Vzemite majhen košček masla, tune, kremnega sira, jetrne klobase ali hrane iz pločevinke. Najprej mački ponudite zgolj košček hrane, brez tablete v njej – saj veste, da so mačke precej sumničave živali. V naslednji košček skrijte tabletko oziroma jo (kadar je večja) nalomite in skrijte v več koščkov hrane. Seveda se prepričajte, da je mačka vse skupaj pojedla, kajti spreten mačji jeziček lahko hrano tudi poje, tabletko v notranjosti pa izpljune. Tablete nikoli ne zdrobite in vmešajte v celo porcijo hrane – lahko se zgodi, da mačka ne bo pojedla celega obroka, kar pomeni, da ne bo prejela primernega odmerka zdravila.

Kako dati mački tableto brez hrane?

Kadar mačka tablete noče zaužiti s hrano ali pa je ne sme, je postopek nekoliko bolj težaven.

1. Vzemite tableto iz ovojnine in si jo pripravite v bližino.

2. Prinesite mačko do prostora, kjer ji boste dali tableto, ter se z njo pogovarjajte v veselem in brezskrbnem tonu.

3. Mačko zavijte v odejo ali veliko brisačo, da iz nje gleda samo mačkina glava. Z zadnjim delom jo prislonite ob naslonjalo kavča ali pa naj jo kdo drži v naročju, da se ne bo mogla umakniti nazaj. Kadar ste sami, lahko mačko tudi držite med svojimi koleni, medtem ko sedite na tleh.

4. Tableto primite med palec in kazalec desne roke (oziroma leve, če ste levičar).

5. Z drugo roko mačko nežno a trdno primite od zadaj za glavo, tako da imate palec na eni ter ostale prste na drugi strani ob čeljusti.

6. Mačkino glavo nagnite nazaj proti njenim ramenom, tako da zre v strop – pri tem se bo njena spodnja čeljust avtomatsko nekoliko spustila.

7. S prostimi prsti roke, v kateri držite tableto, sezite mački v gobček, tako da ga razprete med prednjimi dolgimi spodnjimi zobmi ter spodnjo čeljust pritisnite nekoliko navzdol.

8. Hitro položite tableto mački v usta tako globoko, kot je možno oziroma preko »izbokline« na jeziku. Vseeno naj ne bo tableta pregloboka, da se mačka ne bi davila.

9. Mački zaprite usta in jih držite skupaj ter dajte njeno glavo nazaj v normalen položaj – tako bo tableto lažje pogoltnila. Nežno božajte mačkin smrček ali pihajte vanj, kajti tako si ga bo želela oblizniti in bo hitreje pogoltnila.

10. Mačko pohvalite in ji dajte nagrado, na primer mačji sirček. Tako bo naslednjič lažje.

Ne pozabite – pisna navodila lahko pomagajo, a vedno je najbolje, če pravilen postopek dajanja tablete mački vidite v živo. Ko veterinar mački predpiše zdravila, ga zato pred odhodom iz ambulante za male živali prosite, da vam on ali kdo drug od osebja pokaže, kako naj bi dali mački tableto.