PTIČKI iz kruha za Gregorjevo
Še preden se je v Sloveniji pojavila popularizacija 14. februarja (Valentinovo), je slovenski narod poznal svojo različico praznika »vseh zaljubljenih«, ki mu pravimo Gregorjevo, praznujemo pa ga 12. marca.
V starem julijskem koledarju je na ta dan godoval Sveti Gregor, ki je bil sicer znan kot prinašalec luči, godoval pa je na prvi spomladanski dan, ko je navadno res že toplo.
Po starih tradicionalnih zgodbah lahko razberemo tudi, da so že takrat, na ta dan mlada dekleta pogledala v nebo - in prva ptica, ki so jo videle, ta ji je povedala, kako bo videti njen prihodnji mož.
Gregorjevo velja tudi za dan, ko spustimo luči v vodo, kar pomeni, da se takrat dan začne daljšati in ne delamo več ob razsvetljavi. Spuščene luči v vodo imajo točno določeno obliko. Mladi spuščajo splave po potoku ali reki v domačem kraju. Ta navada je bila precej razširjena in jo še danes pogosto uvrstijo med šolske dejavnosti.
Med tem, ko se danes praznuje Gregorjevo že na predvečer, to je 11. marca, ko se po večini večjih mest množično organizira "Spust gregorčkov", vam mi ponujamo recept za izdelavo slastnih kruhovih ptičkov.
Potrebujemo:
1 kg gladke moke
0,5 l mleka
1 kvas
12 žlic olja
2 jajci
5 žličk sladkorja
1 žlička soli
1 jajce za premaz klinčki (ali rozine) za oči
V mlačno mleko in sladkor zdrobimo kvas in pustimo vzhajati.
V posodo damo moko, sol, vzhajan kvas, 2 beljaka in olje.
Testo dobro pregnetemo in pustimo počivati približno 1 uro.
Del testa najprej oblikujemo v kačo, ki ne sme biti pretanka, in ne predebela. Na obeh koncih kače pustimo malo zadebeljen del, kot nekakšno bunko… Iz teh dveh koncev bomo kasneje oblikovali glavo in rep.
Nato iz kače naredimo vozel. Spornji del "vozla" najprej malo posplošimo in z nožem 2x zarežemo, tako smo dobili rep. Zgornjemu delu pa odebeljenemu delu naredimo špičko in tako oblikujemo kljunček ter namesto oči damo klinčke (če ne marate klinčkov, lahko namesto tega daste 2 rozini), tako smo dobili glavo.
Ptičke položimo na pekač, kjer naj počivajo še 10 minut.
Preden jih postavimo v pečico, jih premažemo z rumenjakom.
Pečemo 20 minut na 180 stopinj.
Ptičke imate lahko za zajtrk ali malico in s tem presenetite sodelavce v službi.
Podobni članki
- Kokosove kroglice (Rafaello)
(26.12.2010) - Čokoladni čips z mandlji
(08.02.2011) - Barvanje pirhov z naravnimi barvami
(16.04.2019) - Dišeče pomaranče s klinčki
(07.11.2010) - Sirup iz smrekovih vršičkov
(11.03.2019) - Kuhano vino s suhim sadjem
(22.11.2010) - Košarice za pirhe
(20.03.2018) - Dekoracija – pirhi z vrvico
(29.03.2013) - Sirup iz plodov bezga
(13.08.2012) - Origami za Gregorjevo
(09.03.2011)
Najbolj brani članki
-
Kdaj imam god?
objavljeno:06.03.2019, 324,359 prikazov -
Ideje za zavijanje daril
objavljeno:, 303,796 prikazov -
Zlaganje prtičkov: lotos
objavljeno:, 224,856 prikazov -
Zlaganje prtičkov – strelicija
objavljeno:, 192,848 prikazov -
Mini tortice
objavljeno:, 159,026 prikazov