marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Sirup iz plodov bezga

Pošlji prijatelju

bezgove jagode in sirup iz njihFotolia

Sirup lahko za zdravje uživate po žličkah, ali pa ga za žejo redčite z vodo. Količine prilagodite količini bezgovih jagod.

1 kg plodov bezga

100 ml vode

500 g sladkorja

1 klinček (nageljnova žbica)

1 ščep cimeta

Bezgove jagode s pomočjo vilice osmukajte z vejic, jih operite in slabe plodove izločite, nato pa stehtajte.

Jagode s pasirko ali paličnim mešalnikom spasirajte in prilijte vodo. Dodajte žlico sladkorja, premešajte, pokrijte in pustite stati preko noči.

Naslednji dan precedite skozi gazo, dodajte preostali sladkor, klinček in cimet ter počasi segrevajte, pri tem pa sproti odstranjujte pene. Ko se pričnejo pojavljati prvi mehurčki zaradi vretja, sirup odstavite in ga nalijte v vroče steklenice, ki jih takoj zaprite, nato pa pustite stati 1 dan, da se sirup počasi ohladi. (Steklenice in pokrovčke predhodno segrejte v pečici ali pomivalnem stroju.) Sirup hranite v temnem prostoru.

Podobni članki