marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Pravilno likanje oblačil

Pošlji prijatelju

ženska lika srajcoFotolia

Likanje prtov, kuhinjskih krp in robcev je tako enostavno, da z njim opravi prav vsak. Toda kako se pravilno lotiti likanja moške srajce, hlač ali obleke?

Likanje srajc in bluz

1. Najprej morate zlikati ovratnik. Raztegnite ga po likalni deski ter večkrat polikajte njegovo zunanjo stran, nato pa oblačilo obrnite in ga polikajte še po notranji strani.

2. Sledi likanje rokavov. Najprej zlikajte zadnji del rokava, nato prednjega. Pričnite tako, da rokav raztegnete po likalni deski in njegov zgornji del visi preko deske, nato zlikate še spodnji del, proti manšeti. Delo bo lažje, če imate manjšo likalno desko za likanje rokavov ali v rokav vstavite zvito rjuho.

3. Nato na desko namestite srajco tako, da najprej polikate polovico sprednjega dela, nato hrbet in nato še drugo polovico prednjega dela – srajco pri tem preko deske odmikajte proč od sebe.

4. Srajco obesite takoj, ko je zlikana, ter zapnite zgornji ter nekaj srednjih gumbov.

Likanje hlač

1. Hlače obrnite od znotraj navzven. Pričnite z zgornjim delom. Polikajte pas, nato področje žepov, žepe morate zlikati z obeh strani. Zlikajte oba dela okoli zadrge. Nadaljujte z zadnjimi šivi in šivi po dolžini. Likajte s hitrimi gibi.

2. Hlače obrnite na pravo stran in nataknite zgornji del hlač na ožji del likalne deske. Zlikajte tako levi kot desni sprednji del hlač, nato še zadnjega.

3. Hlače po dolžini položite vzporedno z desko, tako da sta obe hlačnici obrnjeni v isto smer. Polikajte vsako hlačnico.

4. Zlikajte zarobo na dolžini ter hlače obesite.

Likanje krila

1. Pričnite tako, da položite krilo na spodnji del deske, tako da v pasu visi preko nje. Krilo obračajte proč od sebe, dokler ni ves spodnji del zlikan.

2. Krilo s pasom nataknite okoli deske in zlikajte zgornji del enako, kot ste spodnjega.

3. Krilo takoj obesite in jo pustite na obešalniku, da se popolnoma ohladi.