marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Kuhanje v ekonom loncu

Pošlji prijatelju

ekonom lonecFotolia

Ekonom lonec oziroma lonec na zvišani tlak je idealen za vse, ki jim v kuhinji zmanjkuje časa, hkrati pa želijo pripraviti okusne in hranljive obroke.

Ekonom lonec zagotavlja hitro kuhanje vseh jedi, ki za pripravo sicer zahtevajo veliko časa (govejo juho lahko pripravite v dobre pol ure), s čimer pomaga tudi varčevati z energijo. Ker je kuhanje krajše, pri zelo visoki temperaturi in z manj vode, se ohrani več hranljivih snovi, vitaminov in mineralov, poleg tega pa sta boljša tudi okus, barva in vonj živil – živila pri takšnem kuhanju zaradi odsotnosti kisika namreč ne oksidirajo, saj je posoda hermetično zaprta, zrak pa se iztisne.

Že leta 1679 je Francoz Denis Papin izumil »predhodnika« ekonom loncev – ugotovil je namreč, da lahko v loncu s tesnim pokrovom nastane nadpritisk. Prvi lonec na zvišan tlak, namenjen uporabi v domači kuhinji, je nastal leta 1927.

Kako lonec deluje?

Včasih so bili ekonom lonci iz aluminija, danes pa so iz nerjavečega jekla. Imajo debelo večplastno dno in tesno prilegajoč pokrov s tesnilom (gumico) ter regulacijskim in varnostnim ventilom. Regulacijski ventil je običajno namenjen vzdrževanju tlaka na eni atmosferi (100kPa), pri čemer voda zavre šele pri približno 120 do 125 °C. Pri višjem tlaku torej voda zavre pri višji temperaturi, višja temperatura pa zagotavlja hitrejše kuhanje.

Pri kuhanju v ekonom loncu se živila kuhajo v manj vode, saj zaradi pare ni potrebno, da jih v vodo potopimo. Vode mora biti zgolj toliko, da se lonec napolni s paro (nikoli pa voda ne sme presegati na loncu označenega najvišjega dovoljenega nivoja). Zaradi tega voda ne izpere vitaminov in mineralov, ohrani pa se okus in barva – živila so obdana s paro in ne kisikom, zaradi katerega bi barvo izgubila.

Lonec na zvišani tlak pa ima še eno prednost – deluje tudi kot sterilizator. Ker se hrana kuha pri tako visoki temperaturi, se namreč uničijo virusi in bakterije.

Kuhanje v ekonom loncu, ki čas kuhanja zmanjša celo za 70%, je torej odvisno od nastajanja vodne pare. Ta zaradi zatesnjenega pokrova ne uhaja iz lonca oziroma se skozi ventil izloča le minimalno – ventil paro izpusti, da ne bi tlak v loncu narasel preko dovoljene meje.