marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Gore-tex – vzdrževanje, čiščenje

Pošlji prijatelju

ženska v gore-tex jaknis psomGore-Tex

Lastnosti tehnologije Gore-tex

Membrana Gore-tex-a ima več kot 1,5 milijarde por na 1 kvadratni centimeter, in vsaka pora je 20.000-krat manjša od kapljice vode. Torej premajhna, da bi šla voda ali veter skoznjo. Pore pa so vseeno dovolj velike, da navzven prepuščajo vodno paro oziroma telesni znoj, ki hlapi s kože. Gore-tex je torej stoodstotno vodoodporen, hkrati pa telo v njem diha.

Nov material je bil ob nastanku prava revolucija, saj prej ni bilo tkanine, ki bi ščitila pred vodo, hkrati pa bi telo v njej dihalo. Tudi ljudje, ki so se srečevali z najbolj neprijaznimi obrazi narave ter najboljši športniki, so imeli do tedaj namreč na izbiro le dvoje: oblačila, v katerih jih je zmočil dež, ali pa oblačila v stilu »anorakov«, ki so dež zadržala, vendar pa niso dihala – in tako so bili nazadnje vseeno popolnoma mokri od lastnega znoja.

Gore-tex zagotavlja oboje. Hkrati je izjemno odporen in zdrži mnogo let, saj je membrana skorajda neuničljiva. Res pa je, da ne predstavlja tudi toplotne izolacije, zato je potrebno pod njim nositi druga oblačila, ki vas grejejo.

Da bi bilo oblačilo vodoodporno tudi na mestih, kjer je šivano, je poskrbljeno s posebnim šiviljskim trakom, ki zapre luknjice, ki jih za sabo pusti igla – te so v primerjavi z mikroskopskimi porami membrane prav ogromne in bi seveda prepuščale vodo. To pomeni, da na Gore-tex oblačila ni priporočljivo dodajati našitkov in vezenih logotipov, razen če to opravi zastopnik z licenco. In tudi če se vam oblačilo strga, ga ne morete preprosto zašiti – kupite raje Gore-tex »obliže« ter manjše poškodbe popravite z njimi.