marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Čiščenje hladilnika

Pošlji prijatelju

police v hladilniku, polne živilFotolia

Tudi hladilnike, v katerih se ne nabira led in se »čistijo sami«, je treba redno očistiti. Saj veste – na poličkah in stenah se naberejo ostanki hrane, drobtine in kapljice pijač, pa tudi vonj lahko postane neprijeten.

Kako očistiti hladilnik?

Hladilnik izključite na gumbu, nato pa še iz električnega napajanja. Iz njega odstranite vso hrano ter vse dele hladilnika – posodice za vratca in sir na vratih, držala za steklenice, poličke in predale.

Najprej v zamrzovalni del postavite skledo z vročo vodo, da odstranite kristale ledu. Če hladilnik ledu ne odstranjuje sam in se ga je tako nabralo kar precej, počakajte, da se stopi in odpadle dele ledu vrzite v korito, nikar pa jih ne skušajte odstraniti z nožem, saj boste poškodovali zamrzovalnik. (zaradi takšnega čiščenja vam tudi garancije ne bodo priznali pri popravilu.)

Notranjost hladilnika umijte z raztopino ene do dveh žličk sode bikarbone v 1 litru tople vode. Nato notranjost sperite z čisto vodo in do suhega zbrišite. Če so v hladilniku trdovratni madeži, ki jih soda ne odstrani (na primer na gumi, ki tesni vratca), jih podrgnite z malo alkohola na gazi ali krpici.

Predale in police hladilnika operite s toplo vodo in čistilom za pomivanje posode, sperite in zbrišite do suhega. Nikar se ne lotite pomivanja z vročo vodo, da vam ne bi steklo ali plastika počila (ker ste jih vzeli iz mrzlega hladilnika je temperaturna razlika prevelika).

Očistite še zunanjost hladilnika in ga na tanko premažite z polirnim voskom – tako bo z njega v naslednjih tednih lažje obrisati umazanijo in prah.

Hladilnik nato odmaknite od stene, namestite na sesalnik nežno krtačo in posesajte prah z rešetk. Istočasno odstranite tudi posodico, v kateri se nabira kondenz iz hladilnika ter voda pri avtomatskem odstranjevanju ledu. Dobro jo operite, saj je to pravo leglo plesni in bakterij, ter namestite nazaj na prvotno mesto.

Hladilnika in njegovih delov nikoli ne čistite z abrazivnimi sredstvi ali čistili, ki vsebujejo klor!

Še hiter nasvet …

Plastika v notranjosti hladilnika se precej hitro obarva zaradi jagodičevja in drugega sadja, pa tudi druge hrane z intenzivnimi barvili. Torej ta živila v hladilnik spravljajte pametno – plastična košarica z borovnicami ali robidami ima običajno kar nekaj luknjic, skozi katere živila »dihajo«, zato je nikoli ne postavite naravnost na polico – vedno podložite podstavek ali krožnik.

Oglašujte pri nas