marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Hitro čiščenje računalnika

Pošlji prijatelju

ženska na računalnikuFotolia

Da bi bil računalnik vsaj približno čist, ni potrebno, da najprej vzamete v roke izvijač – če imate klasičen PC, naj se čiščenja notranjosti loti kdo bolj spreten, pri prenosnikih pa je gotovo najbolje, da jih nihče ne odpira.

Tipkovnica

Tipkovnico obrnite okoli in jo rahlo stresite (oziroma to naredite kar s celim prenosnikom). Tako bo izmed tipk spolzela večina prahu in drobtinic. Preostanek umazanije odpihnite s pomočjo stisnjenega zraka – pločevinke s kompresiranim zrakom boste dobili v večini trgovin s tehničnim (računalniškim ali fotografskim) materialom.

Vzemite bombažno paličico, jo rahlo namočite v alkohol (naj bo vlažna, ne pa mokra), ter z njo najprej zdrgnite stranice tipk, nato pa še njihovo zgornjo površino.

Priporočamo vam, da tipkovnico na ta način očistite vsak mesec.

Kadar se po tipkovnici polije …

Če imate doma otroke, potem se lahko hitro zgodi, da se po tipkovnici polije tekočina – čeprav lahko takšno nezgodo s skodelico jutranje kave ob računalniku hitro povzročite tudi sami. V takšnem primeru računalnik takoj izključite, odstranite kabel med tipkovnico in računalnikom ter tipkovnico obrnite okoli. Medtem ko je obrnjena, jo čim bolje popivnajte s papirnatimi brisačami ter s stisnjenim zrakom še dodatno izpihajte tekočino. Tipkovnico pustite, da se suši preko noči.

Pri prenosnem računalniku bo tekočina, polita po tipkovnici, hitro prodrla do trdega diska, zato morate biti še toliko bolj hitri. Računalnik takoj izključite iz napajanja, odstranite zunanje komponente in ga obrnite. Odstranite baterijo in popivnajte, kar se da, nato pa ga odnesite k prvemu serviserju, da preveri, koliko je škode v notranjosti. Če boste prenosnik zgolj obrisali in obrnili, lahko pride do resnih težav, saj se lahko tekočina več dni zadržuje v njegovi notranjosti – in slej kot prej se bo iz njega pokadilo …

Miška

Zgornji in spodnji del miške očistite s papirnato brisačo, navlaženo z alkoholom. Dobro podrgnite.

V kolikor imate miško s kroglico, odprite njeno vdolbino in kroglico odstranite. Obrišite jo s papirnato brisačko in alkoholom. Notranjost očistite z bombažno paličico, navlaženo z alkoholom. Umazanijo na kolescih za kroglico najprej odlepite z nohtom in nato izvlecite s pinceto. Nato ponovno vstavite kroglico.

Miško očistite vsak mesec.

Ekran

Vsekakor lahko kupite vlažne čistilne robčke, namenjene prav čiščenju ekrana, vendar bo v redu tudi vlažna papirnata brisačka. Uporabite lahko tako vodo kot čistilo za steklo, vendar ekrana nikar preveč ne močite. Pri čiščenju običajnega ekrana obrišite zgolj sprednji del, zadnji del pa čistite s suho krpo.

Ekran obrišite enkrat tedensko oziroma vsakič, ko so na njem odtisi prstov in prah.