marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Kako očistiti cvrtnik oz. fritezo?

Pošlji prijatelju

krompirčki med cvrtjemFotolia

Cvrtnik oziroma friteza je nujen pripomoček za ljubitelje ocvrte hrane, saj nam daje odličen nadzor nad temperaturo olja, pa tudi vonja po cvrtju je v hiši nekoliko manj. Ocvrta hrana seveda velja za nezdravo, zato se ji skušamo izogibati in je ne uživamo pogosto – a zaradi neredne uporabe je s cvrtnikom oziroma fritezo še več težav – hitro se zgodi, da cvrtnik obleži v shrambi, v njem pa ostane staro olje, ki počasi postaja lepljivo …

Kako se pripraviti?

Za čiščenje cvrtnika oziroma friteze si pripravite detergent za pomivanje posode, ki topi maščobo (torej deluje kot razmaščevalec), sodo bikarbono, gobo z grobim plastičnim delom ali ščetko (za cvrtnike, katerih notranjost je prevlečena s teflonom ali drugo občutljivo oblogo) oziroma žičnato kovinsko gobico (za notranje posode iz običajne kovine), posodo ali kozarec za olje ter papirnate brisačke.

Potek čiščenja

Ko cvrtnika ne uporabljate in je popolnoma hladen, najprej odstranite olje. Prelijte ga v posodo ali kozarec ter shranite (če je še čisto), oziroma ga pripravite za odpad. Ne zlivajte ga v odtok!

Z gobico oziroma ščetko podrgnite notranjost posode cvrtnika, da odstranite čim več trdnih delcev s sten in dna posode. Umazanijo odstranite.

V posodo nalijte hladno vodo do višine, do katere sicer nalijete olje, dodajte nekaj kapljic detergenta, ki odstranjuje olje, ter nekoliko pomešajte. Nato cvrtnik vključite in počakajte da voda zavre. Pustite vreti nekaj minut, nato pa izključite – zdaj bodo ostanki olja in hrane, prijete na posodo, bolj mehki. Voda naj se spet ohladi. Hladno vodo zlijte iz cvrtnika, umazanijo odstranite z gobico ali ščetko. Posodo splaknite.

Če je posoda friteze še vedno lepljiva oziroma je v njej tanka plast olja, zmešajte sodo bikarbono z nekaj žličkami vode, da nastane gosta pasta. S to zdrgnite mastne dele s krožnimi gibi, splaknite in obrišite. S pomočjo paste iz sode bikarbone lahko očistite tudi zunanje dele friteze, ki jih nato obrišete z vlažno in nazadnje še s suho krpo oziroma papirnato brisačko.

V kolikor pri čiščenju po nesreči zmočite dele friteze, ki bi morali ostati suhi, jih obrišite in popolnoma osušite, preden boste cvrtnik ponovno uporabljali.

Drugi načini čiščenja

Kadar je cvrtnik zelo umazan in je ostanke hrane in olja nemogoče odstraniti s sodo bikarbono, lahko poskusite tudi s kisom ali v ekstremnih primerih tudi s čistilom za kuhinjske pečice. Kadar so ostanki olja stari, jih ravno tako lahko ponovno naredite »sveže« z uporabo razpršila WD-40.