marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Prvoaprilske šale

Pošlji prijatelju

Prvi april - dan za šale!

Dan, ko bi moral biti en najzabavnejših dni v letu. To je edini dan, ko so dovoljene potegavščine, ko si ljudje izmišljujejo vice in neugodne situacije, ki jih pripravijo svojim prijateljem, znancem...

Tradicija takih potegavščin sega že v 15. stoletje, ko se je v leta 1564 v Franciji odvijal festival norosti, imenovan "Quirinalia". Kralj Karlo IX je tega leta predstavil novi koledar, po katerem naj bi se novo leto začelo z 1. aprilom. Tisti, ki so se držali tega novega koledarja, so novo leto slavili 1. aprila, zaradi tega pa so bili proglašeni za prvoaprilske norčke.  Tako še danes velja, da se na ta dan nekateri izmišljujejo nenavadne neresnice in šale, katerim veliko ljudi tudi nasede.

Tule je še nekaj slavnih potegavščin, ki so se zgodile 1. aprila:

Jonathan Swift, avtor znanih “Guliverjevih potovanj”  je 1. aprila 1713 objavil, da se bo nekega dne iz pasti kriminalcev vrnil od mrtvih, tako da se bo napil v lokalnem pubu. Tega dne so bili pubi polni ljudi, ki so prišli pogledati “mrtveca kako pije”.

Voditelj BBC-a Richard Dimbleby je leta 1957 priredil dokumentarec o rekordni žetvi špagetov v švicarskih Alpah. Redakcija BBC-a bila je zaposlena z klici ljudi, ki so želeli več detajlov o “novi veji poljedeljstva”.

Švedska nacionalna televizija je  leta 1962, ko je bila televizija v barvah prava redkost, gledalcem plasirala informacijo, da si lahko sliko v barvah pridobijo, če preko TV-a navežejo nekjaj ženskih najlonk.

Privoščite si tudi vi danes kakšno super potegavščino... morda tudi ta nekdaj poslavne slavna in bodo o njej govorili tudi drugi!!

Podobni članki