marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Simbolika poročnih prstanov

Pošlji prijatelju

detajl izmenjave prstanovFotolia

Prstani se kot simbol povezanosti in ljubezni izmenjujejo že tako dolgo in v toliko različnih kulturah, da je težko najti njihov pravi izvor. Oblika prstana, torej krog, predstavlja neskončnost, pa tudi celoto in dom. Predstavlja ciklično menjavanje letnih časov, je podoba Sonca in Lune, ki predstavljata moški in ženski aspekt kozmosa. Prstani imajo poleg tega tudi magično vrednost, zato so bili z njimi od nekdaj povezani uroki, ki naj bi varovali.

Izmenjavo zlatih in srebrnih poročnih pstanov poznamo že od leta 700, ko so si jih izmenjevali tako v Grčiji kot pri Keltih. Keltski prstani so bili pogosto bogato okrašeni s tako imenovanimi keltskimi vozli – geometrijskimi oblikami, ki dejansko predstavljajo simetrično »stkane« rastline, zato so predstavljali tudi novo rojstvo narave v obliki pomladi ter simbolizirali plodnost. Pri Rimljanih so bili prstani v obliki kače, ki žre lastni rep – gre za simbol enotnosti porajanja in uničenja ter hkrati upanja za dolg zakon, ki ga je treba ves čas obnavljati.

Včasih so prstan nosili na sredincu leve roke, verjetno zato, ker so Rimljani verjeli, da žila iz tega prsta vodi naravnost do srca. Drugi razlog bi lahko bil ta, da naj bi vsak prst pripadal drugemu telesu v vesolju, ta prst pa naj bi pripadal prav Soncu. Morda je bilo zaradi tega tudi v navadi, da naj bi bil poročni prstan zlat – zlato je namreč kovina, ki v ljudski kulturi in zgodovini pripada Soncu.

Danes veljajo poročni prstani za preprost simbol, ki jasno kaže na človekov status ter ga opominja na lepoto ljubezni in partnerstva.