marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Zgodovina Valentinovega

Pošlji prijatelju

iz vrtnic oblikovano srce s pentljoFotolia

Sveti Valentin se pojavlja v kar nekaj podobah, najbolj znan pa je ravno kot glasnik prave ljubezni in dvorjenja. Bil je kristjan, ki je dal novo obliko starorimskim obredom, ki so častili plodnost in so bili posvečeni bogu poljščin in čred – rituali so potekali 15. februarja, torej dan kasneje kot danes praznujemo Valentinovo. Rituali naj bi zagotavljali tudi to, da bodo ženske to leto plodne ter bodo imele enostavne porode.

Že na predvečer ritualov pa so mladi moški žrebali pisma devic iz žare in si tako zagotovili njihovo družbo za praznovanje. Kaj pa je bil glavni dogodek praznovanja? Ceremonija, v kateri so se mladih žensk dotikali s posebnim perilom iz kozjih kož. Kristijanom takšno obnašanje seveda ni bilo po godu, a ker grožnje s peklom niso zalegle, jim ni ostalo drugega, kot da so praznovanje nekoliko spremenili ter ga umestili v krščanski koledar kot praznovanje Valentinovega.

Kdo je bil Valentin?

Pa je mož z imenom Valentin, po katerem so poimenovali novo praznovanje, dejansko obstajal? Ena izmed legend pravi, da je bil Valentin duhovnik iz tretjega stoletja, ki se je uprl cesarju Klavdiju 2. Klavdij je zaradi potrebe po vojakih namreč prepovedal sklepanje zakonskih zvez, saj poročeni moški niso marali hoditi v vojne, Valentin pa jih je skrivoma poročal z njihovimi izbrankami – vse dokler ga niso odkrili in obsodili na smrt.

Druga zgodba pravi, da se je Valentin med časom, ki ga je prebil v ječi, zagledal v ječarjevo slepo hči in ji ozdravil vid. Nato sta si dolgo skrivaj dopisovala. Na predvečer njegove usmrtitve ji je Valentin menda poslal pismo, v kateri ji je obljubil večno ljubezen ter se pod pismo podpisal z »tvoj Valentin« - tako kot še danes podpisujemo Valentinove voščilnice za simpatije, katerim se ne želimo razkriti.

Tretja zgodba pravi, da je bil Valentin v resnici zdravilec, ki je veliko zdravil tako, da je zdravilom dodajal zelišča, začimbe, med, vino in čokolado, s čimer je prikril neprijeten okus zdravil. Nato pa se je spreobrnil v krščanskega duhovnika, ki je bil usmrčen na 14. februarja.

Valentinovo danes

Zgodbe o svetem Valentinu so se kasneje združile z zgodbami o Kupidu (oziroma Erosu in Amorju), ki je najpogosteje upodobljen kot navihan krilat fantič z lokom in puščico. Puščice je streljal v srca ljudi, za katere je želel, da bi se zaljubili, in tako sta tako srce kot Kupid postala standardna simbola za ljubezen.

V časih, ko se je razmahnil tisk, so na roko napisana pisma zamenjale natisnjene razglednice in voščilnice, kakršne si izmenjujemo še danes. Prav tako pa so že pred nekaj stoletji v praznovanje vključili tudi otroke – tudi oni so ob Valentinovem dobili kakšno majhno darilce. Praznik je najmlajšim še danes nekaj posebnega, saj poljubčki, objemčki in sladkorčki pač spadajo k otroškemu vedenju. Čeprav se ga ne branimo niti odrasli, o čemer pričajo gore čokolade, ki jo prodajo pred praznikom ljubezni.