marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Božiček že zapušča Rovaniemi!

Pošlji prijatelju

Božiček in jelenRovaniemi Tourism & Marketing Ltd.

Rovaniemi je glavno mesto Laponske na Finskem in se nahaja na severnem arktičnem krogu. To je moderno mesto, ki ločuje Arktiko od preostanka sveta – tistega sveta, kjer je znano bolj kot ne po eni sami stvari: Rovaniemi je mesto, kjer prav vse dni v letu najdete Božička (tja se namreč vozi na delo s svojega doma v Koratunturiju).

Ravno danes, ko je pred nami božični večer, smo od oblasti v Rovaniemiju dobili pomembno obvestilo: Božiček je že pripravil sani, vpregel jelene in naložil vsa darila. Odpravlja se namreč na svoje vsakoletno potovanje, med katerim bo v eni sami noči obdaril otroke vsega sveta. In tega se Božiček izjemno veseli. Čeprav mu je v njegovih rdečih oblačilih, ki so skrbno podložena, toplo, si namreč rad ogleda tudi druge kraje sveta. Tiste, kjer je nekoliko manj mrzlo in ima zato nekoliko manj rdeč nos in lica.

področje arktičnega kroga je Božičku sicer všeč – kako tudi ne, ko pa imajo kar osem letnih časov! Za vsakega so značilni drugačni naravni pojavi, drugačna svetloba in drugačne temperature. Najbolj zanimivo je seveda ravno ob enakonočjih, saj imajo v Rovaniemiju enkrat letno kar 24 ur dan ter enkrat letno kar 24 ur noč. Vendar jih to ne spravlja v slabo voljo – če pri tebi stanuje Božiček, si vedno vesel, nagajiv ter nasmejan.

Če želite vašemu nadebudnežu Rovaniemi predstaviti nekoliko bolj (in si potovanja v to oddaljeno mesto zaenkrat ne morete privoščiti), pokukajte na spletno stran mesta ali uradno spletno stran Božička, kjer boste našli precej informacij (v angleškem jeziku). Oglejte si tudi fotografije v naši fotogaleriji, ki so nam jih posredovali iz Rovaniemija. Ali pa pokukajte v prvo knjigarno ali knjižnico ter poiščite knjigo Božiček, ki na čudovit način opisuje njegovo celoletno življenje v Korvatunturiju.