marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Obleka za maturantski ples

Pošlji prijatelju

prodajalka namešča obleko na lutkoFotolia

Če imate hči, ki zaključuje srednjo šolo, potem se gotovo strinjate, da je obleka za maturantski ples trenutno pomembnejša od vsega drugega, kar se dogaja v šoli. Oziroma: če ste bodoča maturantka, potem je obleka za ples pomembnejša od vsega, kar se dogaja v vesolju. Zato velja tej temi posvetiti kar nekaj pozornosti in razmisleka.

Proračun

Razmislek o maturantski obleki se mora pričeti z razmislekom o tem, koliko denarja imate zanjo na voljo oziroma kaj si lahko privoščite in kaj ne. Četudi bo imela vaša šola maturantski ples morda med zadnjimi in se vam z izbiro še prav nič ne mudi, vam bo cenovni razred obleke pomagal omejiti neskončne možnosti.

Razmislite o tem, kdo bo obleko plačal. Je to strošek staršev, ali bo morda nekaj prispevala tudi babica ali starejša sestra? Bo bodoča maturantka k vsoti staršev dodala prihranjeno žepnino ali zaslužek od dela preko študentskega servisa, da bi si le lahko privoščila obleko, kot jo želi?

Ne pozabite, da je možno najti čudovite obleke v vseh cenovnih razredih. In zgolj zato, ker je obleka draga ali je na njej podpisan znan oblikovalec, še ni rečeno, da je tudi lepa ali maturantki zares pristaja.

Če so cene maturantskih oblek nekaj, kar vam sploh ne gre v račun in česar si finančno ne morete privoščiti, je najbolje, da se pozanimate za šivanje pri šivilji brez lastne blagovne znamke, ali pa si obleko izposodite – saj veste, da jo itak rabite samo za en večer, kaj ne? (Verjemite, da se prepričanje, da bo obleka morda prišla kdaj prav za obisk gledališča ali za poroko kakšnega sorodnika, ne obnese.)

Poiščite navdih

Če se pravočasno oborožite s fotografijami oblek, ki so vam všeč, lahko precej omejite svoje iskanje. Prelistajte kakšno modno revijo, pokukajte na splet in si oglejte obleke z rdeče preproge, pokukajte na modni kanal na televiziji …

Preverite, kaj je moderno – na spletu poiščite intervjuje z modnimi oblikovalci, ki napovedujejo trende. Običajno napovedo tako vzorce kot barve, dolžine, posebne detajle, nakit in čevlje …

Pomislite na to, kdo so po vašem trenutne ikone mode ter kdo je moderno in domiselno oblečen za vaš okus. Madonna? Beyoncee? Rihanna? Preverite, kaj so v zadnjem letu nosile na rdeči preprogi.

Revije, ki izidejo takoj po velikih dogodkih, na primer podelitvi Oskarjev ali nagrad MTV, so lahko dober vodič, saj boste v njih našli fotografije trenutni priljubljenih zvezd v svečani opravi.

Na splošno velja, da je za maturantski ples bolje izbrati nekoliko drznejšo obleko, saj bo ta bolj opazna kot klasičen kroj v pastelnih barvah. Privoščite si torej globoke in intenzivne barve (barve dragih kamnov) in vzorce, kombinacije barv ter materialov in naborke, ter obleko dobro uskladite z opaznim nakitom. Kadar za takšno obleko niste dovolj drzni ali je ne bi znali nositi, saj ni v vašem stilu, izberite črno ali zlato.

Poglejte na spletno stran s ponudbo maturantskih oblek v ZDA, ki precej dobro sledi trendom in modnim smernicam. Na strani so tudi nasveti, kako izbrati stil obleke glede na postavo itd.